INFONET-468X60-BANNER

I Beograd uključen u evropski projekat "Smartspaces"

06.09.2012. | Danas

Projekat „Smartspaces“ predstavlja izradu softverskih alata koji će omogućiti uštedu od 15 do 20 odsto energije u javnim zgradama, i imati veliki značaj za grad Beograd, istakao je gradski arhitekta Dejan Vasović na otvaranju sastanka svih partnera koji učestvuju na tom evropskom projektu.

- Način na koji se ponašamo u zgradama može dvostruko da poveća ili smanji utrošak energije, a softverski alati koji se razvijaju u okviru ovog programa upravo treba da nam pomognu da pribavimo što više podataka o tome gde nepotrebno gubimo energiju. Ovi programski alati biće ispitani u zgradama Gradske uprave u 27. marta i Kraljice Marije, a sva saznanja koja dobijemo iskoristićemo za razvoj softvera za druge privredne subjekte, kao i za same građane - rekao je Vasović.

Prema njegovim rečima, činjenica da u projektu učestvuju naučnoistraživački timovi iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Španije, Nemačke, Turske i Srbije pokazuje da su naši naučnici u rangu vodećih naučnika sveta, te je izvesno da će i u oblasti energetske efikasnosti kod nas biti postignuti značajni rezultati. Vasović je dodao da, kada se promeni svest ljudi koji borave u tim zgradama, treba pristupiti rekonstrukciji samih objekata, a na kraju se primenjuju obnovljivi izvori energije.

Rukovodilac beogradskog projekta Đorđe Lazić najavio je skoro testiranje prvog prototipa softvera i upoznavanje korisnika sa rezultatima testiranja, kako bi se povećala njihova svest o tome kako troše energiju i kako bi mogli na to da utiču.

Radmilo Savić iz JKP „Beogradske elektrane“ istakao je da ovo preduzeće podržava svaki projekat koji dovodi do uštede energije, pa su u stambenoj zgradi u Maljenskoj 3 na Karaburmi, u okviru pilot-projekta, već ugrađeni termostatski ventili sa kojih će se tokom naredne grejne sezone dnevno očitavati podaci o potrošnji energije, kako bi korisnici bili edukovani i upoznati sa svim onim što je aktuelno u oblasti uštede energije.

Grad Beograd na projektu radi sa Mašinskim fakultetom, JKP „Beogradske elektrane“ i kompanijom „Belit“. Projekat započet u januaru trajaće do kraja 2014. godine, na 11 pilot lokacija u 11 gradova osam zemalja, a realizovaće ga 26 institucija i preduzeća. Čelnici država i vlada Evropske unije postavili su seriju zahtevnih klimatskih i energetskih ciljeva, koji treba da se postignu do 2020. godine. Tu spadaju smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, dobijanje energije iz obnovljivih izvora i poboljšanje energetske efikasnosti, dok zgrade predstavljaju ogroman, uglavnom neiskorišćen potencijal za štednju energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;