INFONET-468X60-BANNER

Završen letnji urbanistički kamp u Nišu

30.07.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Širi centar Niša je u urbanističkom haosu, a urbanistička neodgovornost vidljiva je na mnogim objektima, čija realizacija nije dovedena do kraja - ovo je samo jedan od zaključaka budućih urbanista, studenata magistarskih studija Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i njihovih kolega iz nekoliko evropskih gradova.

Oni su protekle dve nedelje učestvovali u radu kampusa koji se bavio temom upotrebe i iskorišćenosti javnog prostora, pre svega gradskih trgova u uslovima tržišne ekonomije. Zaključeno je, takođe, da su gradski trgovi i javne površine nedovoljno iskorišćene za kreativne sadržaje, da su privatni preduzetnici, uglavnom vlasnici kafana i kafića, uzurpirali javni prostor namenjen široj populaciji i da svoje programe nude samo "povlašćenim" grupama stanovništva.

Kreativni kampus deo je šireg projekta pod nazivom "Kolektiv za promenu gradova" i ima za cilj da promeni svest građana i političara o tome kako treba koristiti javne površine u javne svrhe. Projekat je organizovao i logistički podržao Građevinsko - arhitektonski fakultet u Nišu, a finansijsku podršku mladim urbanistima, kao i štampanje publikacije sa njihovim radovima i ovoga puta pružila je LEDIB Kuća klastera.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;