WWF protiv hidroelektrana u Hrvatskoj i BiH

25.07.2012. | Blic

Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) upozorio je danas da bi novi planovi za izgradnju hidroelektrana u Bosni i Hrvatskoj mogli negativno da utiču na sliv i deltu Neretve, jedan od retkih močvarnih habitata u Evropi.

- Planirani projekti imali bi "drastičan uticaj na hidrologiju i ekologiju date oblasti, kao i ozbiljne posledice po lokalno stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni - rekao je novinarima koordinator WWF za Bosnu Zoran Mateljak.

- Planovi za izgradnju tri hidroelektrane na Neretvi i Trebišnjici, dve na jugu Hrvatske i jedne u istočnoj Bosni, ugrožavaju kako ljude, tako i bioraznolikost - naglasio je on.

Izgradnja elektrana bi dovela do zasoljavanja zemljišta, a u toj oblasti oko 20.000 ljudi živi od poljoprivrede, posebno od uzgoja mandarina, upozorio je WWF.

- Bez te vode (koja bi bila upotrebljena za elektrane), Neretva je osuđena na (poljoprivrednu) katastrofu - naglasio je direktor lokalnog poljoprivrednog preduzeća Nebojša Jaković.

Neretva, dugačka 225 kilometara, teče kroz Bosnu i uliva se u Jadransko more na hrvatskoj obali, stvarajući deltu od oko 12.000 hektara bogatog močvarnog tla, koje je dom brojnih vrsta ptica i riba.

WWF je upozorio da bi izgradnja hidroelektrana uništila prirodni rezervat Hutovo Blato, jedan od najvećih habitata ptica selica na Balkanu, kao i da bi ozbiljno uticala na populaciju rečnih riba.

Ekološka organizacija apelovala je na vlade dveju zemalja da pauziraju planirane projekte dok ne bude izrađena zajednička strateška studija o njihovom mogućem uticaju na okolinu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...