INFONET-468X60-BANNER

WWF protiv hidroelektrana u Hrvatskoj i BiH

25.07.2012. | Blic

Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) upozorio je danas da bi novi planovi za izgradnju hidroelektrana u Bosni i Hrvatskoj mogli negativno da utiču na sliv i deltu Neretve, jedan od retkih močvarnih habitata u Evropi.

- Planirani projekti imali bi "drastičan uticaj na hidrologiju i ekologiju date oblasti, kao i ozbiljne posledice po lokalno stanovništvo u Hrvatskoj i Bosni - rekao je novinarima koordinator WWF za Bosnu Zoran Mateljak.

- Planovi za izgradnju tri hidroelektrane na Neretvi i Trebišnjici, dve na jugu Hrvatske i jedne u istočnoj Bosni, ugrožavaju kako ljude, tako i bioraznolikost - naglasio je on.

Izgradnja elektrana bi dovela do zasoljavanja zemljišta, a u toj oblasti oko 20.000 ljudi živi od poljoprivrede, posebno od uzgoja mandarina, upozorio je WWF.

- Bez te vode (koja bi bila upotrebljena za elektrane), Neretva je osuđena na (poljoprivrednu) katastrofu - naglasio je direktor lokalnog poljoprivrednog preduzeća Nebojša Jaković.

Neretva, dugačka 225 kilometara, teče kroz Bosnu i uliva se u Jadransko more na hrvatskoj obali, stvarajući deltu od oko 12.000 hektara bogatog močvarnog tla, koje je dom brojnih vrsta ptica i riba.

WWF je upozorio da bi izgradnja hidroelektrana uništila prirodni rezervat Hutovo Blato, jedan od najvećih habitata ptica selica na Balkanu, kao i da bi ozbiljno uticala na populaciju rečnih riba.

Ekološka organizacija apelovala je na vlade dveju zemalja da pauziraju planirane projekte dok ne bude izrađena zajednička strateška studija o njihovom mogućem uticaju na okolinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;