Na Koridoru 10 počelo probijanje tunela Progon sa zapadne strane

09.07.2012. | Tanjug

Na obilaznici oko Dimitrovgrada na Koridoru 10 7. jula je počelo bušenje tunela Progon sa zapadne strane, a na celoj deonici od Niša do bugarske granice trenutno se grade tri tunela koji će ukupno biti dugački 2,4 kilometra.

Nikola Barać, šef nadzora na delu od Pirota od bugarske granice, koji obavlja španska "Eptisa", kazao je Tanjugu da je budući tunel Progon već probijen sa istočne strane i da je upravo počeo ulaz i sa zapadne strane.

On je kazao da se trenutno izvode radovi na izgradnji desne tzv. tunelske cevi Progona, koji će imati dve cevi sa autoputem dugačke po 1.100 metara.

Radovi na izgradnji tunela se, prema njegovim rečima, obavljaju planiranom dinamikom, "Koridori Srbije" su potpisali ugovor sa grčkom firmom "Terna" za izgradnju dva tunela Pržojno Padina dužine 600 metara i Progon 1.100 metara na trasi obilaznice oko Beograda.

Rok za završetak tog posla ističe krajem septembra 2013. godine, a radovi se finansiraju iz zajma Svetske banke u vrednosti od 3,8 milijardi dinara.

Dragoljub Baletić, predstavnik nadzora na deonici od Proseka kod Niša do Čiflika kod Bele Palanke, koji obavlja španska Eptisa, rekao je Tanjugu da se obavljaju i radovi na iskopu istočnog portala tunela Bancarevo, koje izvodi češka firma "Sabtera".

Tunel će, prema njegovim rečima, biti dugačak oko 700 metara, vrednost posla je oko 2 miliona evra. Radove finansira Evropska investiciona banka, a završetak se očekuje u martu 2014.

Šef projekta za izgradnju autoputa od Niša do bugarske granice u "Koridorima Srbije" Tihomir Stojanović kazao je Tanjugu da se intenzivno obavljaju radovi na 60 kilometara budućeg autoputa od predviđenih 86 kilometara.

Za preostalih oko 26 kilometara od Čiflika do Pirota (Istoka) privodi se kraju tender za izbor izvođača radova.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....