INFONET-468X60-BANNER

Privodi se kraju izgradnja stanova zapadno od Ulice dr Ivana Ribara

21.06.2012. | Yu Build Srbija

Projekat izgradnje neprofitnih stanova, koji već desetak godina realizuje grad Beograd, omogućava građanima da reše stambeno pitanje. Po povoljnim uslovima, brojni Beograđani su na ovaj način došli do krova nad glavom, dok socijalne stanove dobija na korišćenje ugroženo stanovništvo s prebivalištem u glavnom gradu. Ovih dana privode se kraju radovi na lokaciji zapadno od Ulice dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, gde je izgrađeno 730 stambenih jedinica namenjenih onima koji su na gradskom konkursu ispunili uslove za kupovinu, kao i 133 socijalna stana za korišćenje.

– Očekujemo da useljenje u 730 novih socijalno neprofitnih stanova bude sredinom jula. Do sada je, na osnovu Odluke o izgradnji 2.000 stanova, useljeno 270 stambenih jedinica i to u decembru 2009. jedna zgrada na uglu ulica Dušana Vukasovića i Jurija Gagarina, godinu dana kasnije prvi objekat u Vojvođanskoj, a u decembru 2011. godine i druga zgrada u istoj ulici. Trenutno se u kompleksu zapadno od Ulice dr Ivana Ribara uređuje parterni prostor sa infrastrukturom i saobraćajnicama, što podrazumeva prilaze zgradama, parking mesta, sadnju drveća i travnatih površina. Po završetku i ovih radova, zgrade u kompleksu dobiće svoje stanare – kazao je Zoran Kostić, član Gradskog veća.

Ukupna bruto površina stambenog prostora na ovoj lokaciji iznosi oko 77,5 hiljada kvadratnih metara. Blokovsko uređenje podrazumeva interne saobraćajnice oko objekata, koje su istovremeno i protivpožarne saobraćajnice, zatim parking mesta u blizini zgrada, pešačke staze, ozelenjeni prostor, prostor za odmor, kao i igrališta za sport i decu. Predviđena je i izgradnja natkrivenog parkinga u dva nivoa, opremljenog rasvetom i saobraćajnom signalizacijom. Donji nivo predstavlja natkrivenu zonu s posebnim saobraćajnicama i parking mestima, a na gornjem nivou predviđen je otvoreni parking. Broj parking mesta će iznositi 1.224.

Na ovoj lokaciji do kraja jula biće useljena i 133 socijalna stana, koja se socijalno ugroženim građanima daju na korišćenje. Na ukupnoj površini od 9.500 kvadratnih metara privremeni dom naći će ugroženi građani i to na period od pet godina, posle čega će imati pravo da nastave korišćenje ukoliko im se imovinsko stanje ne popravi. Nakon ove zgrade sa 133 stana, planirana je izgradnja još dva objekta sa isto toliko stambenih jedinica. Do sada je izgrađeno i useljeno 317 socijalnih stanova.

Na inicijativu grada, očekuje se izmena Zakona o PDV-u, pa će kupcima neprofitnih stanova biti vraćena uplata za ovaj porez i pre nego što isplate čitav kredit. Kad je reč o novim kupcima, grad je uveo olakšicu tako što je omogućeno da se učešće od 20 odsto od ukupne vrednosti stana plati u dva dela. Prvi deo učešća od 12 odsto plaća se u roku od osam dana od dana sudske overe ugovora, a drugi deo učešća od osam procenata u roku od 15 dana od dana ostvarivanja prava na povraćaj PDV-a kupcu prvog stana.

 

Komentari: 3

kiza 10.07.2012 14.42.49

Sve sve, ali nikako ne uzimajte kredite za stanove!!!!! Ja sam moj upravo zatvorio i nikada vise u tu pricu necu ulaziti... Zivimo u ludom okruzenju i ludoj zemlji, i ne moze se predvideti ni 7 dana, a ne 20-30 godina...

Moj savet - stambene kredite NIKAKO NE UZIMATI !!!!!

svet;ama 22.06.2012 20.59.50

Najgore je to sto se tereni za spot nalaze ispod samih prozora nas stanara, izmedju dva bloka. Tri terena!!!!! SRAMOTA! Prostora koliko hocete, a oni su travnate povrsine koje su tu trebale biti zamenili betonom. Izmedju blokova, to znaci da nema spavanja ni danju ni nocu, ne razumem ko je to uopste odobrio!

bosko 22.06.2012 14.57.08

Samo da vam kažem da ovo uopšte nisu povoljni stanovi,kako je gore navedeno u tekstu.Cena ovih stanova je skoro identična tržišnoj ceni na toj lokaciji,a stanovi su "neprofitni"! Pored toga radovi kasne 1,5 godinu,loš je kvalitet parketa,vrata od stanva ne dihtuju,stavljene su najgore moguće pločice,cevi od kanalizacije nisu maskirane nego se vide na plafonu u kupatilu! Za stan od 54 kvm potrebno je uplatiti učešće oko 12.000 evra(što je u današnjim uslovima neizvodljivo naći toliki novac) posle te uplate dobija se ključ, plaćaš priključak struje 1000 dinara... Nakon reguisanja prvobitnih ugovora za koje je potrebnoo oko 250-300 evra samo da bi se overili,sledi otplaćivanje stana narednih 20 godina sa kamatom od 0,5% (jedino dobro u ovom konkursu za stanove). Konkretno za kvadraturu od 54kvm rata bi bila oko 215 evra! Prvobitna cena koja je i obećana bila je 800 evra, da bi danas cena bila oko 1070 evra! Pozdrav od nadam se "budućeg stanara"

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;