INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Domaći građevinari traženi u inostranstvu

15.06.2012. | Večernje novosti

Vrednost radova koje u inostranstvu izvode srpske građevinske firme godišnje premašuje 1,5 milijardi dolara, ali u perspektivi taj iznos bi mogao da bude dupliran. Takođe, proizvođači građevinskih materijala mogli bi u ovom trenutku da izvezu robu vrednu oko 250 miliona evra, a u naredne tri godine izvoz bi mogao da premaši milijardu. Naravno, sve to zahvaljujući velikim investicionim radovima na koje računaju naši neimari u Rusiji, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Alžiru...

Prema rečima Gorana Rodića iz Privredne komore Srbije, građevinari će novoj vladi dati predloge kako da ova industrija izađe iz krize i pokrene svoje kapacitete usmerene ka izvozu.

Veći deo deviznog priliva građevinskih firmi, koje u inostranstvu imaju svoja preduzeća, kako tvrdi Rodić, ne dolazi u Srbiju.

- U ovom trenutku je velika potražnja za našom zanatskom elitom, čak i u zemljama EU - ističe Rodić. - Nama preti opasnost da uskoro ostanemo bez kvalitetne radne snage, koje ionako ima veoma malo i loše je starosne strukture. Za 21. jun zakazan je sastanak predsedništva građevinara Srbije, pa ćemo sve probleme i predloge sa konkretnim rešenjima staviti na papir i uputiti Vladi Srbije, jer privreda konačno mora da se pokrene.

Kada je reč o industriji građevinskih materijala, naše fabrike će preživeti zahvaljujući velikim investicionim radovima, pre svega, u Sočiju, gde su angažovani „Putevi Užice“, „Jedinstvo Užice“, kao i velika projektantska kuća „Mašinoprojekt“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;