INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja termoelektrane na biogas u Baču

27.04.2012. | E-kapija

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, zajedno sa predsednikom opštine Bač Tomislavom Bogunovićem i predstavnicima slovačke kompanije "Enesco", simboličnim udarcima - tri puta čekićem u kamen temeljac, što je slovačka tradicija, označio je početak izgradnje termoelektrane na biogas u Industrijskoj zoni u Baču. Ovom značajnom događaju prisustvovao je i ambasador Slovačke u Republici Srbiji Jan Varšo, saopšteno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Radi se o termoelektrani snage oko 4 MW, čija je ukupna vrednost 15 miliona evra, a predsednik Vlade Vojvodine podsetio je da je ovo druga investicija u ovoj nedelji, gde je reč o sličnoj sirovini, na ekološkim osnovama,a za potrebe proizvodnje energije.

- U Vojvodini sve više niču pogoni, koji koriste ono što je naše blago, a što je ranije tretirano kao otpad nakon žetvi i nakon poljoprivredne proizvodnje. Reč je o projektu koji je usaglašen sa najvišim ekološkim standardima, koji će zaposliti 25 ljudi direktno i 100 indirektno. Međutim ono što je veoma važno je da se ono što je blago i plod ove zemlje više neće bacati, već koristiti i još važnije, što investitori najvljuju realizaciju ovih projekta širom Vojvodine - rekao je Pajtić.

Kako su naglasili predsednik opštine Bač Tomislav Bogunović i investitori u ovaj projekat, za funkcionisanje elektrane koristiće se 100% prirodni biološki materijal i ona ne utiče negativno na životnu sredinu. Biomasa koja se javlja kao izlaz iz proizvodnje (osim električne i toplotne energije) vraća se u zemljište kao organska materija, odnosno izvanredno prirodno đubrivo.

Veliki deo električne energije iz ove elektrane, čiji se završetak očekuje krajem maja 2013. godine, biće namenjen građanima, lokalnim firmama i za raznorodne usluge u vezi sa prozvodnjom električne i toplotne energije.

Ovaj projekat je do sada najveća investicija u regionu od strane investitora iz Slovačke u oblasti obnovljivih energetskih izvora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;