INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za vodosnabdevanje i izgradnju kanalizacione mreže na jugu Srbije 25 miliona evra

05.04.2012. | Tanjug

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Jirgen Velshof potpisali su Ugovor o finansiranju rešavanja problema vodosnabdevanja i kanalizacije u šest gradova na jugu Srbije vredan 25 miliona evra.

Potpisivanje ugovora omogućava početak realizacije druge faze programa "Vodosnabdevanje i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji," predviđene za jun 2012. godine, kojom su obuhvaćeni Leskovac, Vranje, Pirot, Aleksinac, Jagodina i Trstenik.

Nakon potpisivanja ugovora Ćirić je istakao da je novac obezbeđen i da je 17,5 miliona evra povoljan kredit, a 7,5 miliona evra donacija vlade i da se brzo mogu očekivati novi sistemi vodosnabdevanja u svim gradovima.

On je rekao da je potpisivanjem ugovora zaokružen program vredan 90 miliona evra, a da su u pripremi Programi tri i četiri koji će se odnositi na osam opština za vodosnabdevanje i tri opštine za kanalizaciju.

Ćirić je zahvalio nemačkoj vladi na podršci, istakavši da je od 2001. godine ukupan iznos nemačke pomoći Srbiji 1,2 milijardi evra.

Ugovore su u ime opština potpisati gradonačelnici i direktori komunalnih preduzeća za vodovod i kanalizaciju.

Otpravnik poslova nemačke ambasade u Beogradu Hans Urlih Sudbek rekao je da je današnje potpisivanje ugovora nova etapa u realizaciji zajedničkog programa vodosnabdevanja u Srbiji i da će Nemačka i dalje ostati pouzdan partner.

On je rekao da je do sada Nemačka obezbedila 111 miliona evra za projekte vodosnabdevanja i 31 miliona evra za projekte otpadnih voda.

Direktor KfW banke Jirgen Velshofb izarazio je očekivanje da će već od jeseni radovi biti u punom jeku.

Nemačka razvojna banka (KfW) je, zajedno sa Nacionalnim investicionim planom u okviru Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, još 2001. počela sa sprovođenjem tog programa, koji je prvobitno obuhvatao samo četiri velika grada - Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;