INFONET-468X60-BANNER

Narodna biblioteka Srbije dobija energetski efikasnu kotlarnicu

30.03.2012. | Tanjug

Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić i vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić potpisali su juče protokol o saradnji tih institucija u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

Taj protokol će omogućiti da se otpadom koji se generiše u biblioteci upravlja na adekvatan način ali i da resorno ministarstvo obezbedi sredstva za kompletnu rekonstrukciju kotlarnica Narodne biblioteke.

Dulić je nakon potpisivanja rekao da zajednička akcija, koja je deo projekta "Očistimo Srbiju", treba da omogući da do svih korisnika biblioteke i građana dopre univerzalna i plemenita ideja o zaštiti prirodnih resursa i bogatstva Srbije kroz kulturan i civilizovan pristup.

- U okviru ove saradnje učinićemo vidljivim upravljanje svim vrstama otpada koje se generišu ne samo u biblioteci nego u celoj Srbiji i time prikazati da je moguće da sve institucije koriste sve vrste usluga koje postoje u razvijenim zemljama sveta kada je u pitanju otpad - rekao je on.

Dulić je ocenio da Narodna biblioteka svojim primerom utire put i drugim institucijama od značaja za kulturu.

On je rekao i da će jedan od najvećih projekata danas pokrenute akcije biti rešavanja problema kotlarnice Narodne biblioteke, "što je ne samo pitanje energetske efikasnosti već i energetske bezbednosti".

Dulić je rekao i da će ministatvo i Vlada Srbije podržati kompletnu rekonstrukciju kotlarnice i sistema grejanja u skladu sa standardima 21 veka. On je istakao da je Narodna biblioteka čuvar ogromnog bogatstva Srbije o kome moraju da brinu ne samo zaposleni u biblioteci već i država, donošenjem konkretnih mera.

Ristić je rekao da je cilj uključivanja Narodne biblitoeke u tu akciju da kao vodeća institucija kulture svojim autoritetom i ugledom u Srbiji i regionu pozove i druge institucije da se prikljuce akciji i da konkuriše za sredstva.

- Rešavanje to krupnog problema imaće veliku dobrobit i za sredinu i za kulturno blago koje čuvamo, jer je Narodna biblioteka najveća riznica našeg nacionalnog blaga sa pet miliona jedinica koje obuhvataju period od 12. do 21. veka - rekao je on.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;