Potpisan generalni sporazum o modernizaciji železnice iz ruskog kredita

28.03.2012. | Beta

Generalni direktor "Železnice Srbije" Milovan Marković i predsednik "Ruskih železničkih puteva" Vladimir Jakunjin potpisali su u utorak (27. februara 2012. godine) u Moskvi generalni sporazum o realizaciji železničkih projekata u Srbiji.

Taj sporazum, koji je u okviru ruskog državnog kredita Srbiji predviđa izgradnju nove električne pruge sa jednim kolosekom između Valjeva i Loznice duge 68 kilometara, izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo od 16 kilometara i rekonstrukciju srpskog dela pruge Beograd-Bar dugog oko 200 kilometara.

Dokumentom srpske i ruske železnice predviđa se i rekonstrukcija šest deonica koridora 10 kroz Srbiju, dužine 111 kilometara.

Nakon potpisivanja dokumenta, Jakunjin je novinarima rekao da projekat treba da bude realizovan u okviru ruskog kredita od 800 miliona dolara i uz učešće Srbije od 15%, odnosno 120 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, "Ruski železnički putevi" su iz svog budžeta već izdvojili 8 miliona dolara Srbiji, kako bi napravila projekte za realizaciju i rekonstrukciju.

Navodeći da sporazum dve železnice treba da potvrde parlamenti, Marković je ocenio da bi taj dokument mogao da bude ratifikovan posle izbora u Srbiji, odnosno u septembru.

- Izvođački ugovori su praktično pripremljeni, ne u detaljima i ne formalno, ali će biti pripremljeni sinhronizovano sa ugovorom o finansijskom zaduženju - rekao je Marković.

On je naveo da će učešće Srbije od 120 miliona dolara biti raspoređeno na šest budžetskih godina, tako da, prema njegovoj oceni, to neće biti veliko opterećene za budžet. Ugovorom je predviđeno da u poslovima ruske kompanije učestvuju sa 70%, a srpske sa 30%.

Jakunjin je precizirao da izgradnja i rekonstrukcija predviđenih železnica treba da bude završena u roku od pet godina. On je rekao da su Ruske železnice pružile srpskom partneru maksimalnu podršku kako bi se projekat realizovao, a Marković je naveo da je "veoma zadovoljan velikim korakom" koji predstavlja potpisivanje dokumenta.

 
Share |

Komentari: 1

Шумадинац 04.04.2012 01.37.32

Хвала браћо Руси!

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...