INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja garaže u Kragujevcu počinje u maju

26.03.2012. | Šumadija press

Direkcija za urbanizam završila je projekat podzemne garaže i novog centralnog gradskog trga. Početak izgradnje je planiran već u prvoj polovini maja.

Garaža će biti građena savremenim materijalima i imaće više od 400 mesta, dok će trgom dominirati spomenik Knezu Milošu, objavila je RTK. Biće to najveći trg u Srbiji južno od Beograda, koji će biti povezan sa postojećom pešačkom zonom i dva skvera, kod zgrade Suda i Pošte.

Spomenik bi mogao da bude visok do 10 metara, s obzirom na to da je postament dimenzija 6,5 puta 4,5 metra. Očekuje se da Skupština grada raspiše konkurs za izradu spomenika.

Oko spomenika je predviđena kružna fontana, a oko nje pojas zelenila. Preostali prostor trga ispuniće popločane površine za šetnju i klupe za odmor, kao i vodene površine, koje neće biti klasične fontane, već takozvane vodene zavese.

U potpunosti će biti izmenjen i režim saobraćaja. Prema projektu, biće izgrađena dva ulaza za vozila u podzemnu garažu. Jedan će biti kod zgrade Bezistana i primaće vozila koja dolaze iz pravca ulice Nikole Pašića, dok će se drugi nalaziti kod nekadašnjeg hotela "Dubrovnik".

Za pešake će biti izgrađen podzemni prolaz izmedju zgrade Suda i Ureda. Sama podzemna garaža biće najveći objekat ove vrste južno od Beograda i zauzimaće prostor od jednog i po hektara na potezu od Robne kuće do Hotela Kragujevac.

Kada ostave vozila u garaži vozači će na trg moći da izađu kroz neki od sedam projektovanih izlaza, dok će osmi biti veza sa postojećim podzemnim pasažom kod Robne kuće.

Prvi predračuni u fazi projektovanja govorili su da će izgradnja garaže i trga koštati oko 5 miliona evra, izuzimajući troškove izmeštanja instalacija koje se nalaze na ovom prostoru.

Proračuni su pokazali da bi investicija u podzemnu garažu mogla da bude isplativa za sedam i po godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;