INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kikinda intenzivira primenu alternativnih i obnovljivih izvora energije

07.03.2012. | E-kapija

Član Opštinskog veća zadužen za energetski menadžment i efikasnost Karolj Damjanov, saopštio je da se u kikindskoj opštini prati energetska efikasnost za svih 66 pravnih subjekata kojima se iz budžeta, delimično ili potpuno, plaćaju računi za struju.

Damjanov je precizirao da se podaci o potrošnji i gubicima električne energije prate u javnim preduzećima, ustanovama kulture, mesnih zajednicama, školama i vrtićima. Pod "lupom" je i javna rasveta:

- U školama se, prvenstveno, konstantnim obnavljanjem stolarije i izolacije postiže ušteda toplotne energije. Posedujemo i studiju izvodljivosti za primenu biomase. Tokom prošle godine postavljena su dva solarna kolektora na krovovima novog Doma učenika i studenata i Sportskog centra "Jezero". Sredstva za njihovu nabavku izdvojio je Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine - rekao je Damjanov i podsetio da se njihovom primenom u Domu učenika i studenata obezbeđuje uštedu energije od 30 do 40%.

Solarni kolektori u Sportskom centru "Jezero" koristiće se za zagrevanje sanitarne vode, a njihova primenu omogućiće uštedu između 60 i 70%. U planu je i druga fazu ovog projekta u SC "Jezero", koja se odnosi na grejanje vode u zatvorenim i otvorenim bazenima. U pitanju je investicija vredna oko 3,5 miliona dinara:

- Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine finansiraće ove godine nabavku još dva solarna kolektora. Planirano je da se postave na oba doma Gerontološkog centra. Narodna kuhinja Crvenog krsta u kojoj se pripremaju obroci i Opšta bolnica takođe bi trebalo da dobiju kolektore. Njihova primena obezbediće uštedu energije – navodi Damjanov.

Prema njegovim rečima, i korišćenje geotermalne energije je izgledno jer su predstavnici lokalne samouprave imali nekoliko sastanaka sa čelnicima NIS-a. Damjanov najavljuje korišćenje naftnih bušotine koje su negativne, a imaju veliki geotermalni potencijal, i obećava da će se primena alternativnih i obnovljivih izvora energije u kikindskoj opštini intenzivirati u narednom periodu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;