Građevinari traže smanjenje rudne rente

20.01.2012. | Tanjug

Grupacija industrije građevinskog materijala Privredne komore Srbije (PKS) najavila je danas da će od vlade zatražiti da preispita uredbu o povećanju rudne rente od 80 do 350%, upozorivši da će to značajno poskupeti građevinski materijal i ugroziti domaći građevinski sektor.

Reč je o Uredbi o visini naknade za korišćenje nemetaličnih sirovina za dobijanje građevinskog materijala u 2012.

Predstavnici Udruženja cementne industrije Srbije su kazali da su tom uredbom, koja se primenjuje od 1. januara, uvećeni troškovi cementara za oko milion evra na godišnjem nivou.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u PKS Goran Rodić je izjavio novinarima da će to ugroziti poslovanje velikih stranih investitora u Srbiji, kao što su "Lafarge", "Titan", "Holcim", "Tondach", "Infantini", "Nexe grupa", "Fantini"... i dovesti u pitanje njihov ostanak u Srbiji.

- To su velike svetske firme koje su u Srbiji uložile ozbiljna sredstva i sada imaju ogromne troškove, a ispunjavaju prema državi sve obaveze - istakao je Rodić i kazao da će PKS tražiti od resornog ministarstva da preispita uredbu.

On je kazao da su tom uredbom najviše pogođene cementare odnosno multinacionalne kompanije koje su prisutne na našem tržištu i da takva odluka države sprečava dovođenje stranih investitora.

- Oni ne mogu kroz cenu svojih finalnih proizvoda da anuliraju ovo poskupljenje - naglasio je Rodić dodajući da je samim tim ugrožena i izgradnja stanova u zemlji.

- S jedne strane vlada donosi uredbu o subvencionisanoj kupovini stambenih kredita, a povećava raznim nametima cenu građevinskog materijala - kazao je Rodić i upozorio da "može da se desi da u ovoj godini domaća građevinska industrija stane".

Savetnik Udruženja cementne industrije Srbije, Milica Bisić, je kazala da je naglo poskupljenje rudne rente krajnje neprimereno prema cementarama, jer nisu dobili nikavo upozorenje od strane države.

- Takav postupak je krajnje neuobičajen u EU na koju se toliko pozivamo, jer se u tim zemljama nekoliko godina diskutuje o tome - kazala je Bisićeva.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!