INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Željezara Nikšić se sprema za četvrtog vlasnika

19.12.2011. | SEEbiz

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić kazao je da je u Vijestima pročitao da je Apelacioni sud odbio žalbu bivšeg vlasnika, holandske kompanije MNSS - Montenegro Specility Steels, čime je potvrdio odluku Privrednog suda o odbacivanju njihovog predloženog Plana reorganizacije i proglašenja bankrotstva.

"Ukoliko je ova informacija tačna, mislim da je takva odluka i pravična i pravedna, tim prije što je dosadašnje iskustvo koje je MNSS pokazao u upravljanju Željezarom rezultiralo stečajem, pravom finansijskom pustoši i teško bi bilo za očekivati da kompanija koja je iza sebe ostavila tako katastrofalno finansijsko stanje može Željezaru iz njega izvesti", kazao je Perišić.

Sada je otvorena mogućnost da se fabrika pripremi za prodaju, a zainteresovanih kupaca, prema riječima Perišića ima - od nemačke kompanije Scholz (Šolc), konzorcijuma tri turske kompanije, od kojih jedna pokriva 70% turskog tržišta čelikom, preko grupe ruskih investitora na čelu sa Maksimom Širokovim, do ukrajinskih, slovačkih i indijskih investitora.

To bi bila četvrta privatizacija Željezare u poslednjih sedam godina. Prethodne tri privatizacije imaju mnogo toga zajedničkog. Vladnim prethodnim strateškim partnerima Rusmontu, Midlendu i MNSS-u nije se znao stvarni ili krajnji vlasnik, svima je država, odnosno građani, plaćala struju i opraštala poreze, svi su otišli da nisu završili predviđena ulaganja, svi su ostavili fabriku u dugovima i broj radnika se stalno smanjivao iz privatizacije u privatizaciju.

Nekadašnji gigant koji je uspešno radio i sa 7.000, četvrtu privatizaciju čeka sa 340. Nakon svake od prethodnih privatizacija Vlada je novcem građana plaćala dugove, ali nikada nije saopšteno koliko je sve to koštalo. Stečajni upravnik ipak je optimista.

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;