INFONET-468X60-BANNER

Uspostavljanje Centra za upravljanje životnom sredinom

06.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Juče, 5.12.2011. godine, u Beogradu je održan promotivni skup Izveštavanje za održivost II na kome je zvanično predstavljena druga etapa projekta Uspostavljanje Centra za upravljanje životnom sredinom u okviru Agencije za životnu sredinu Republike Srbije.

Nakon uvođenja prva dva industrijska klijenta u projekat, a zatim i prilagođenog softverskog rešenja za izveštavanje u ove kompanije, Centar je ponovo u akciji i poziva sve zainteresovane kompanije da se prijave za dobijanje jedne od preostalih slobodnih licenci koja omogućuje kompanijama da budu novi klijenti projekta.

Okupljene visoke zvanice iz zemlje i inostranstva pozdravio je gospodin Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije kao i gospodin Roger Jorgensen (Roger Jørgensen), prvi sekretar Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji. Kraljevina Norveška, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje, prepoznala je značaj formiranja Centra za upravljanje životnom sredinom i obezbedila potrebna sredstva za ovaj projekt u cilju podrške izgradnji i reformi institucija Republike Srbije.

Direktor Agencije za životnu sredinu gospodin Momčilo Živković istakao je značaj osnivanja Centra sa aspekta planiranog prelaska na elektronsko izveštavanje prema obavezama koje proizilaze iz regulative Republike Srbije.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici najvećih srpskih industrijskih preduzeća, predstavnici nadležnih organa na svim nivoima, obrazovnih institucija iz oblasti životne sredine kao i zainteresovana javnost. Na konferenciji je predstavljen i ključni funkcionalni element centra – Sistem za vođenje evidencije i izveštavanje u oblasti životne sredine TEAMS kao i osnovno softversko rešenje za industriske klijente.
 
O projektu: 
 
Ovim projektom Ministarstvo i Agencija za životnu sredinu izlaze u susret potrebama naših preduzeća da efikasno i na ekonomski prihvatljiv način ispune svoje potrebe i obaveze u pogledu izveštavanja, kao i one buduće, koje proističu iz procesa harmonizacije naših propisa sa zakonodavstvom i standardima EU u oblasti životne sredine i održivog razvoja.

Razvojem sistema organizacione infrastrukture Centra za upravljanje životnom sredinom (EMC) i softverske podrške koje imaju ugrađene modele praćenja emisija za nacionalno izveštavanje IPPC operatera kao deo EIONET mreže za izveštavanje prema EU, jačaju se kapaciteti Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije (SEPA), privrede i javno-komunalnih preduzeća. Predviđeno trajanje projekta je 30 meseci.

Za dodatne informacije obratite se: Jeleni Tripković, projektnom službeniku Centra za upravljanje životnom sredinom (EMC) na telefon/faks 011/2861-067 kao i na email:  office@emc-project.gov.rs

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;