Crnogorska vlada preuzima dug KAP-a

02.12.2011. | A.M. | Novi magazin

Crnogorska vlada preuzeće obavezu vraćanja kredita od 22 miliona evra koji je Kombinat aluminijuma Podgorica - KAP uzeo od Deutsche bank-e. Pismo kojim Vlada Crne Gore obaveštava nemačku banku o preuzimanju duga parafirao je ministar finansija Milorad Katnić i tu odluku ozvaničiće vlada na današnjoj sednici.

Ugovorom o kreditu, potpisanim juna prošle godine, predviđen je dvogodišnji grace period, ali je vlada morala da interveniše jer KAP nije poštovao niz ostalih elemenata sporazuma. U protivnom, bila bi aktivirana bankarska garancija, pa bi kompletan dug bio naplaćen odjednom.

Do 20. decembra crnogorsko Ministarstvo finansija trebalo bi da sa Deutsche bank-om dogovori dinamiku vraćanja KAP-ovog duga.

To je drugi višemilionski kredit privatizovanih kompanija koji, za manje od godinu, država Crna Gora preuzima na sebe. Početkom godine je aktivirana i naplaćena bankarska garancija za 26 miliona kredita nikšićke Željezare.

Većinski vlasnici podgoričke fabrike aluminijuma su Vlada Crne Gore i kompanija koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska. Fabrika aluminijuma je u poslednje tri godine poslovala sa gubitkom od 56 miliona evra, a država je za njen spas prošle godine namenila 131 milion evra državnih garancija.

Povezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...