Nekretnine i u Srbiji na lizing

03.10.2011. | SEEbiz

Za sada, samo tri od sedamnaet kompanija nude mogućnost lizinga nekretnina, i to samo pravnim licima, ali je važno da je, usvajanjem Zakona o finansijskom lizingu on omogućen i u Srbiji. Najavljuje se da će građanima ta vrsta finansiranja biti ponuđena krajem ove ili početkom sledeće godine.

U odnosu na kredit, prednost lizinga je što nema obaveznog učešća. Do nekretnine može da se dođe bez uspostavljanja hipoteke, a vlasnik je, do konačne otplate predmeta kupovine - lizing kuća.

"Kada smo donosili Zakon, ideja je bila da ljudi, koji su trenutno zakupci i plaćaju stanarine, ta sredstva usmere tako što će stan uzeti na lizing i plaćati lizing banci do određenog roka. Slično kao kredit, samo malo drugačije. Ovde ste vi indirektno vlasnik stana i, na kraju, kada otplatite poslednju ratu, postajete vlasnik stana", kaže Goran Radosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Međutim, lizing kuće nisu zadovoljne poreskim tretmanom.

"Kod lizinga nekretnina nije rešeno pitanje plaćanja PDV-a na kamatu, odnosno građani, ali i pravna lica morali bi da plate taj porez na kamatu. Takođe, i pitanje poreza na prenos apsolutnih prava nije rešeno na pravi način, kao što je to urađeno u okolnim zemljama, tako da ovaj proizvod čini nekonkurentnim u odnosu na kredit", kaže Ana Ružić iz Rajfajzen lizinga.

Da bi lizing kuće u svoju ponudu uvrstile i nekretnine, uslov je minimalni osnivački kapital od pet miliona evra.

"Tri kompanije vrlo ozbiljno pripremaju program, pre svega za finansiranje nepokretnosti za pravna lica, tako da sam siguran da će u poslednjem kvartalu ove godine i prvi lizing aranžmani za finansiranje nepokretnosti u privredi zaživeti", kaže Vlastimir Vuković, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Pošto i banke i lizing kuće imaju pristup istim izvorima finansiranja, očekuje se da će i cene biti približne kao i kod kredita, a stručnjaci procenjuju da bi kupovina stanova i poslovnog prostora na taj način doprinela i povećanju investicija u građevinarstvu.
 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...