INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održana konferencija "Energetska efikasnost u zgradarstvu"

23.09.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Inženjerska komora Srbije i preduzeće Knauf Insulation, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i GiZ-om (Nemačko društvo za međunarodnu saradnju), održali su danas najavljenu konferenciju Energetska efikasnost u zgradarstvu.

Ovom prilikom predstavljen je Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada, kao i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, dok je u drugom delu predstavljen program namenjen stručnoj javnosti (projektantima i građevinskim inženjerima) Knauf Term 2.

Od prof. Milice Jovanović-Popović sa arhitektonskog i prof. Maje Todorović sa mašinskog fakulteta u Beogradu, koje su učestvovale u izradi Pravilnika, saznali smo da se prava primena pravilnika očekuje od septembra 2012. god. To je dovoljno vremena da se izvrši edukacija stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti. Prilikom izdavanja upotrebne dozvole za objekat, moraće da se priloži i njegov energetski pasoš.

Šta se bitno menja usvajanjem Pravilnika, objasnila je Anđelina Kuzmanović, dipl. inž. građ. i menadžer razvoja aplikacija u Knauf Insulation-u: "U odnosu na dosad važeće propise, izdvaja se značajno sniženje koeficijenta prolaza toplote, što praktično znači da ako govorimo o spoljašnjem zidu, minimalna potrebna debljina termoziolacionog materijala sada će biti 10 – 12cm".

U skladu sa novinama koje donose pravilnici, Knauf Insulation je sa docentom Aleksandrom Rajčićem razvio program Knauf Term 2.  "Knauf Term 2 je program koji se odnosi na toplotnu zaštitu zgrade i proračun potrebne energije za grejanje i od velike pomoći će biti svima koji se bave projektovanjem u zgradarstvu", izjavio je Rajčić.   

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;