Opet o dampingu i tenderima na Koridoru 10

13.09.2011. | Radovan Ž. Marković | Press

Grčka preduzeća Aktor i Terna S. A. pokupila su bukvalno ispred nosa srpskih građevinara i putara nekoliko poslednjih tendera za radove na Koridoru 10. Domaća preduzeća smatraju da su Grci u tome uspeli jer daju ponude koje su ispod minimalne cene, a kasnije se naplaćuju kroz razne dodatne radove na ovim deonicama.

Dve grčke firme pobedile su na tenderima za deonice Grabovnica - Grdelica, Vladičin Han - Donji Neredovac, Crvena reka - Čiflik, kao i na obilaznici oko Dimitrovgrada. Domaći putari, koji su takođe učestvovali, tvrde da su Grci pobedili sa nemogućom cenom, iako su njihovi troškovi čak i veći od troškova srpskih preduzeća čiji se materijal i mašine već nalaze u zemlji.

"U svakoj ponudi imate cenu rada, materijala, energenata, kao i planiranu dobit. Ali, ako neko ponudi cifru koja je niža čak i od cene potrebnog materijala, onda je to krajnje sumnjivo. Mi smo učestvovali na nekim tenderima i čak smo se odrekli zarade, samo da bismo mogli da uzmemo posao i dobijemo reference. Na primer, već smo radili deo puta kod Grabovnice i nema šanse da neko može da bude jeftiniji od nas, s obzirom na to da u startu nemamo troškove za pripremu radova. Grci, međutim, redovno dampinguju cene i dobijaju ove tendere", kaže za dnevni list Press direktor preduzeća Planum Ratomir Todorović.

Njegova firma je nedavno nastupila sa Putevima Užice i PZP Beograd na tenderu za deonicu Grabovnica - Grdelica. Međutim, pobedila ih je Terna S. A. sa ponudom koja je bila niža za oko 300 miliona dinara. Ovaj domaći konzorcijum je takođe izgubio i tri nadmetanja na deonici Vladičin Han - Donji Neredovac, gde je takođe pobedila Terna S. A.

Naši putari probali su da dobiju tendere i u konzorcijumu sa stranim firmama. Tako je PZP Beograd zajedno sa hrvatskim preduzećem Konstruktor učestvovao na tenderu za mostove na obilaznici oko Dimitrovgrada, ali su izgubili jer je Terna S. A. dala ponudu koja je bila manja za oko 1,6 milijardi dinara. Slično su se proveli i u Putevima Užice kada su nastupili zajedno sa češkim OHL ŽS i izgubili od grčkog Aktera na deonici Crvena reka - Čiflik.

U preduzeću Koridori Srbije kažu da se po našem zakonu uvek bira najpovoljnija ponuda, a uslove tendera određuju banke koje kreditiraju Koridor 10 (Svetska banka, EIB i EBRD). "Ugovor se sklapa sa ponuđačem čija je ponuda najniža, ali i suštinski odgovarajuća i koja ispunjava ostale postkvalifikacione kriterijume. Postkvalifikacioni kriterijumi uglavnom su iskustvo u izvođenju radova, prosečan godišnji prihod, finansijski kapacitet... ", kažu u Koridorima Srbije.

 

 

Sekretar za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić objašnjava da firme koje nerealno smanje cenu da bi dobile posao kasnije sve debelo naplate.

"Svi znaju da cifra koja se ponudi na tenderu nikada nije finalna, već uvek na kraju ispadne veća. Jer, uvek su potrebni neki dodatni radovi koji nisu bili predviđeni kada se ugovarao posao. Na primer, neko je računao da će se raditi mašinski iskop zemlje, ali se naleti na takvo zemljište da je potrebno ručno kopanje. To odmah diže cenu. Ili, iskopate 1.200 kubika zemlje, a bilo je predviđeno 1.000. Dalje, neko nije obezbedio eksproprijaciju, pa morate da čekate sa radovima, a svaki dan naplaćujete, iako ne radite... Ima još gomila stvari gde firma može da kaže da to nije bilo u opisu posla i naknadno ispostavi nove troškove", kaže Rodić.

On navodi da je veliki broj ovakvih slučajeva, ali je sve teško dokazivo.

"Najviše se krade na zemljanim radovima. Dovoljno je da ukradete centimetar asfalta sa jednog kilometra autoputa i možete da kupite bolji mercedes. U ovome ne treba verovati ni domaćim ni stranim putarima, već se uvek mora ustanoviti da li je ponuđena cena radova realna. Ako nije, ugovor treba raskinuti. Takođe, firme koje su učestvovale na tenderu imaju pravo da traže reviziju i probaju da dokažu da su Grci išli sa damping cenama", savetuje Rodić.

Vezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 1

milovan 18.09.2011 21.36.48

zasto se ne oglase strucne sluzbe drzave srbije i ne daju ocenu,ili mozda i ne postoje.
bilo bi lepo da se i uslovi tendera garantuju iz neke domace banke,ali izgleda da ie to nemoguce.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...