INFONET-468X60-BANNER

Putari bankarski robovi u državi koja ne haje

15.08.2011. | LJ. Bukvić | Danas

Zaposleni u pet preduzeća iz Nibens grupe odlučili su da nastave da protestuju tražeći isplatu zaostalih zarada i normalizaciju proizvodnje, a bankama su dali rok od 60 dana da smisle šta će da urade s njima, odnosno da naprave plan restruktuiranja. O tome na koji način će ubuduće izražavati nezadovoljstvo, kažu, ne žele više unapred da obeveštavaju javnost.

"Videli smo da to nije dobra taktika pa više nećemo saopštavati na koji način ćemo protestovati. Svi zaposleni obavljaju minimum procesa rada, ali i dalje tražimo da nam se osim isplate plata omogući i da normalno radimo", izjavila je predsednica SSPS Sonja Vukanović, nakon vanredne sednice Republičkog odbora Samostalnog sindikata u ovim preduzećima.

"Povratak zaposlenih na radna mesta biće moguć kada policija napusti fabrike", kaže ona, a u petak je četvrti dan zaredom policija bila u krugu fabrika u Nišu, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu i Beogradu. Glavni krivac, osim uhapšenog vlasnika Nibensa Mila Đuraškovića, prema rečima Vukanovićeve jeste država, odnosno Agencija za privatizaciju i banke, koje bi u ovoj situaciji morale da se odreknu "nekog dela zarade". AIK banka je jedan od glavnih poverilaca, a Vukanović kaže da je razgovarala sa direktorom ove banke koji joj je obećao da će se oni više "angažovati da pomognu".

"Znate šta to znači. Da oni uzimaju spisak dužnika u lokalnoj samoupravi i onda idu od njih da naplaćuju, odnosno da ih teraju da uzimaju nove kredite. Tako se lanac zaduživanja samo širi i od toga opet neće biti velike koristi. Evo imali smo primer u Nišu: Grad je dugovao banci, banka je tražila od gradonačelnika da uzme kredit kako bi bila u stanju da isplati nama zarade", kaže Vukanovićeva. Banke moraju da nađu rešenje, tvrdi ona, ako ništa drugo, onda da se odreknu onog dela zarade od visokih kamata.

"AIK banka je PZP Vranje dala kredit sa kamatom od 36% i to nije jedini takav kredit. Oni mogu da se odreknu tog dela zarade", kaže Vukanovićeva.

U Nišu su, napominje predsednik niškog sindikata putara Mirko Janković ovih dana radnici "pod pratnjom policije" išli na svoja radna mesta. "Oni to više ne žele. Kažu, nismo mi kriminalci da nas policija prati. Pojedini su odbili da rade u tim uslovima", kaže Janković.

Deo plata radnicima pet preduzeća za puteve već je isplaćen, u Vranju su dobili aprilsku, a radnici u Kragujevcu su primili i junsku zaradu, ali, kako kaže predsednik sindikata u ovom preduzeću Dragan Zlatić, oni i dalje posluju otežano. "Na ivici egzistencije smo, radimo u otežanim uslovima, izgubili smo posao vredan 150 miliona dinara", žali se Zlatić. Ništa bolje nije ni u drugim gradovima, tvrde sindikalci.

Svi oni u Nišu, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu, ali i zaposleni u Vojvodinaput-Bačkaputu obavljaju minimum procesa rada jer su ugovorom sa Putevima Srbije obavezni na redovno održavanje puteva. Blokada saobraćajnica zasad im nije opcija jer su ih u tome jake policijske snage sprečile već prvog dana, ali tvrde da neće odustati od protesta dok svaki od njihovih zahteva ne bude ispunjen.

Predsednik Samostalnog sindikata u Vojvodinaput-Bačkaputu Đuro Trivunović skrenuo je pažnju na to da Đurašković nije mogao sam da ošteti sva preduzeća već da je morao da ima nekog iza sebe. "Glavni krivac je država, odnosno Agencija za privatizaciju i banke. Mi smo robovi bankara", rekao je on.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;