Država i banke traže rešenje, dok putari blokiraju Koridor

27.07.2011. | Tanjug

Bez obzira na to što će se traganje za rešenjem u borbi protiv stečaja nastaviti, jer će se danas predstavnici države sastati sa bankarima, putari su započeli blokadu radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10.

Putarima građevinskog preduzeća Vojvodina-Bačkaput, koje je član Nibens grupe, u blokadi radova na 89. kilometru autoputa Beograd-Horgoš, pridružile su se kolege iz Niša i Beograda. Radnici tih preduzeća traže od Vlade da se njihovim preduzećima odblokiraju računi, isplate zaostale zarade i omogući rad.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković sastaće se sa najvećim poveriocima putara Nibens grupe, rečeno je posle sastanka putara sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Premijer Cvetković je rekao da je na sastanku dogovoreno da se sačeka 14 banaka da se usaglase o rešavanju problema Nibens grupe kao celine i izrazio očekivanje da će dogovor biti postignut tokom ove nedelje, kako bi se odblokirali računi preduzeća.

Cvetković je dodao da su se trenutno, prema njegovim informacijama, banke usaglasile 90 do 95%. Premijer je rekao da, ako se banke ne dogovore, onda će se pristupiti rešavanju problema za svako preduzeće pojedinačno, tako što će biti dovedena u radni stečaj ta preduzeća, sa ciljem da mogu da nastave da rade.

Predsednica Samostalnog sindikata putarskih preduzeća Sonja Vukanović rekla je posle sastanka sa premijerom da će protest biti nastavljen dok putari ne budu znali rezultate sastanka sa bankarima. Vukanovićeva je rekla i da je AIK banka, jedan od poverilaca, spremna da obezbedi 500 miliona dinara svežeg kapitala za grupaciju, ali da traži garancije od države.

Direktor PZP Niš Milutin Gašević, koji će na sastanku sa bankama predvoditi menadžment Nibens grupe, rekao je da preduzeća iz te grupacije imaju ugovorene poslove vredne šest milijardi dinara i da održavaju više od 40% putne mreže u Srbiji.

Predstavnici sindikata i poslovodstva Nibens grupe predložili su i da se preispita i reprogramira isplata državnog duga putarima i da postojeći ugovori o održavanju puteva ostanu na snazi. Premijer Cvetković je rekao da će preispitati mogućnosti za ostvarenje tih predloga.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...