Željezara Nikšić u najtežoj situaciji od kada postoji

22.07.2011. | B92

Da je Željezara Nikšić sada u najtežoj situaciji od kada postoji, pokazao je stečajni postupak koji je uveden na zahtev radnika 19. aprila. Stečajni upravnik Veselin Perišić kaže da su dobili 368 prijava 884 poverioca, koji potražuju gotovo 193 miliona evra. "Pregledom dokumentacije sam, kao stečajni upravnik priznao 33% potraživanja, dok sam ostala osporio, ali ćemo videti šta će se dalje dešavati", rekao je Perišić.

Najveći iznos osporenih potraživanja je 60,7 miliona evra, koje su prijavila povezana preduzeća Montenegro Specility Steels, bivši vlasnik Željezare, i Rekupero. Perišić je istakao da su tražili da stečajna uprava još jednom proveri njihovu dokumentaciju.

"Pravilna je odluka da osporimo ta potraživanja, a oni imaju pravo da traže proveru dokumentacije, što trenutno i činimo. Kako sam ranije obrazložio, MNSS je bio u obavezi da investira, a ne da Željezaru kreditno zadužuje i pozajmljuje joj novac koji sada traži", smatra Perišić.

Perišić potvrđuje da je situacija u Željezari, uprkos odvijanju proizvodnje, izuzetno teška. Kompanija Neksan, sa kojom su potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, za prethodnih 40 dana rada izgubila je 2,7 miliona evra. "Problemi su evidentni, ali se stečaj sprovodi u skladu sa zakonom i nije došlo do oštećenja stečajne mase. Sa Neksanom smo ugovorili nadoknadu bilo kakve štete nastalom tokom procesa rada. Naredni dani su izuzetno važni za opstanak fabrike", konstatovao je Perišić.

Kompanija MNSS je pokrenula pred Visokim sudom u Engleskoj postupak povraćaja pozajmice od oko 13,6 miliona evra koju im je osporio stečajni upravnik Željezare. Oni navode da je na osnovu kupoprodajnog ugovora vlasnik morao da investira u nikšićku kompaniju, a ne da joj pozajmljuje novac. Perišić je osporio celokupno potraživanje MNSS-a, koje iznosi 49,6 miliona evra, od čega 36 miliona po osnovu izgubljene dobiti.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...