INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji samo Potisje ima eko znak

19.07.2011. | EMportal

Nacionalni eko-znak Srbije koji označava da proizvod ili usluga u manjoj meri ugrožava životnu sredinu, ima samo jedno domaće preduzeće, saopštilo je juče Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Ministarstvo je dodelilo 2010. prvi takav znak firmi Potisje iz Kanjiže za dve vrste crepa i proizvode za međuspratne konstrukcije.

Od tada ni jednom preduzeću nije odobreno da koristi taj znak, rečeno je u ministarstvu. Interesovanje za eko znak Srbije postoji, a dosadašnji zahtevi su odbijani zbog neadekvatnosti proizvoda, nemogućnosti ispunjenja zadatih kriterijuma ili nepotpune usaglašenosti sa propisima.

Eko znak Srbije pripada tipu I oznaka o zaštiti životne sredine, što znači da je dobrovoljan, izdaje se na tri godine. Na njemu je stilizovano zeleno stablo drveta, a oko njega natpis Prijatelj životne sredine na srpskom i engleskom jeziku.

Kako je istaknuto, eko znak je jedan od važnih indirektnih instrumenata u zaštiti životne sredine u svetu. Proizvodi za koje se dodeljuje eko znak Srbije i kriterijumi na osnovu kojih se to čini, istovetni su kao za Cvet - eko znak Evropske unije.

Iz Ministarstva navode da, je prema pravilniku iz 2009, dobijanje eko znaka košta 30.000 dinara.

Preduzeće koje to želi, mora da ispuni dva ključna uslova:

  • da su proizvodni procesi u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine
  • moraju jasno pokazati da su u nečemu bolji od konkurencije, bilo da je to upravljanje otpadom ili upravljanje resursima.
 

Komentari: 1

Ljiljana 25.07.2011 12.35.46

Nerazumljivo mi je iz prilozenog teksta da li te dve vrste crepa ugrozavaju zivotnu sredinu prilikom iskopavanja sirovine ili je na zivotnu sredinu stetan gotov crep.Ili pak, s obzirom na dobijenje eko znaka ovi proizvodi ne ugrozavaju zivotnu sredinu???

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;