INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Putari: Koridor neće niko da plati?

23.06.2011. | E.V.N. | Večernje novosti

Bankarima sutra, 24.6, ističe rok za postavljanje novog, zajedničkog menadžmenta za preduzeća Nibens grupe. Bez novog rukovodstva nije moguća deblokada računa prezaduženih firmi, čiji su radnici u sredu, u znak opomene, na šest sati zatvorili delove važnih saobraćajnica širom Srbije.

Iako se bliži rok za imenovanje menadžmenta članicama Nibens grupe, pet najvećih poverilaca: AIK banka, Unicredit banka, Banka Intesa, EFG i Societe Generale banka, i dalje se ponašaju kao rogovi u vreći. Naime, ne mogu da se dogovore o kadru koji će ubuduće rukovoditi celom grupacijom. Pored toga, ne mogu da se usaglase ni oko toga kako će obezbediti sredstva za nastavak poslovanja. 

"Sindikalne organizacije preduzeća organizovale su ove proteste", kaže za dnevni list Novosti, Sonja Vukanović, predsednik Samostalnog sindikata putara Srbije.

Blokada saobraćajnica počela je u sredu u 9 časova. Blizu 200 radnika PZP Beograd i Partizanskog puta blokiralo je ugao Ustaničke i Kruševačke ulice u Beogradu. Na izlazu sa autoputa prema Požarevcu bilo je 80 radnika Nibensa, dok je 180 putara blokiralo Ibarsku magistralu u Ljigu. Zaposleni u Bačkaputu zaustavili su saobraćaj na nekoliko punktova u Novom Sadu, dok su radnici PZP Kragujevac blokirali kružni tok kod Krsta u ovom gradu. Protestovali su i radnici PZP Niš. Sa saobraćajnica su se povukli u 15 časova.

"Narednih dana nećemo zaustavljati saobraćaj, ali očekujemo od Vlade da nam konačno objasni kakva nas sudbina očekuje", kaže Milan Jovanović, predsednik Sindikata PZP Beograd. "Radnici Nibens grupe i državu smatraju odgovornom za nagomilavanje dugova, jer su dobro znali kako su krediti podizani. Pošto je vlasnik Nibensa uhapšen, sada država treba da preuzme odgovornost i obezbedi radnicima posao i zaradu."

Predsednik nezavisnog sindikata PZP Partizanski put Milanko Špica kaže da radnici nisu dobili sedam plata, a da je poslednja uplata od 7.000 dinara izvršena 21. aprila.

"Nema plate, a nema ni posla", dodao je Špica. "Grad upošljava firme iz unutrašnjosti, dok mi kao najstarija građevinska firma ostajemo bez angažmana. Zato smo se, osim resornim ministarstvima, tri puta obraćali sa zahtevima i gradonačelniku Draganu Đilasu, ali je odgovor bio negativan i rečeno nam je da ovi problemi nisu u nadležnosti grada."

U blokadi Ibarske magistrale putarima su se pridružili i privatni prevoznici koji su kao podizvođači bili angažovani na izgradnji Koridora 10. Oni zahtevaju da im država isplati dugovanja za obavljene radove.

"Podigli smo kredite da platimo PDV, a dinara nismo do sada naplatili. Privatnim prevoznicima država duguje oko 200 miliona dinara, krediti već pristižu na otplatu, a para nemamo", kaže Zoran Simić, autoprevoznik iz Moravaca kod Ljiga. "Na Koridoru 10 radilo je dvadesetak prevoznika iz naša dva udruženja od juna do decembra prošle godine, kamioni su nam gotovo uništeni, a novca za opravke ili nabavku novih vozila nemamo."

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;