INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Preporuke za građane prilikom kupovine stana u izgradnji na sajtu grada Beograda

26.02.2009. | Beoinfo

Na zvaničnom sajtu grada Beograda, www.beograd.rs, u rubrici gradske aktuelnosti, date su preporuke za sve građane prilikom kupovine stana. Za početak, građani bi trebalo dobro da se informišu, traže i provere sve važne podatke, te da se konsultuju sa stručnjacima iz oblasti prava i prometa nepokretnosti.

Na sajtu su dati saveti u slučaju kupovine stana ili druge nepokretnosti u izgradnji, a najvažnije je to da svaki investitor, po pravilu privredno društvo, svoju delatnost registruje kod nadležnih državnih ustanova. Poslovanje privrednog društva može u određenoj meri biti provereno preko zvaničnih podataka, dostupnih svima.

Nalaženje ovih podataka jednostavno je i brzo, a prvi korak mogao bi da bude provera da li je investitor uopšte upisan u registar privrednih subjekata, za koju je delatnost registrovan i koji mu je matični broj. Navedeni podaci mogu se saznati na internet prezentaciji Agencije za privredne registre Republike Srbije www.apr.gov.rs. Na istom mestu mogu se naći i godišnji finansijski izveštaji investitora i saznati svi ostali podaci koji se upisuju u registar privrednih subjekata.

Trenutno stanje računa investitora, u smislu da li je uključen u platni promet ili se nalazi u blokadi, može se proveriti na internet prezentaciji Narodne banke Srbije www.nbs.yu na stranici "Pretraživanje jedinstvenog registra računa". Za to je potreban matični broj investitora. Dodatna provera investitora može se obaviti preko Biroa za bonitet, registar, overu i izdavanje dokumenata Privredne komore Srbije.

Biro za bonitet nalazi se u Resavskoj 13-15, telefon 3300-900, lokal 135 i 960, a za izdavanje podataka plaća se taksa, čija visina zavisi od obima podataka koji se traže, kao i od roka dostave podataka. Preporuka je, između ostalog, da se proveri i katastarska parcela na kojoj se gradi objekat.

Pored svega ovog, na sajtu su date i mnoge druge informacije korisne prilikom kupovine stana u izgradnji.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;