INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi zakon o energetici najkasnije u septembru

31.05.2011. | Tanjug

Nacrt novog zakona o energetici je u finalnoj fazi i očekuje se da bude završen u narednim danima, a Skupština Srbije trebalo bi da ga usvoji najkasnije u septembru, izjavio je predstavnik Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Nikola Rajaković.

Rajaković je ukazao da je zakonom predviđeno da prenos i distribucija električne energije ostanu regulisane delatnosti i tu neće biti uvođenja konkurencije, već samo u oblastima proizvodnje i snabdevanja.

Radi se o krovnom regulatornom okviru za razvoj energetskog sektora u narednih 10 godina, i to je poslednji put da se oblast energetike reguliše integralno jer će se u budućnosti donositi pojedinačni zakoni o struji, nafti i gasu, toplotnoj energiji i obnovljivim izvorima energije, rekao je on.

Rukovodilac Sektora za energetsko-tehnička pitanja u Agenciji za energetiku Srbije (AERS) Ljiljana Hadžibabić navela je da će ta institucija, prema novom zakonu, odobravati regulisane cene energenata - struje i gasa, što je do sada činila Vlada Srbije.

Agencija može i da zahteva izmenu cene u slučaju da, recimo, padne cena gasa na svetskom tržištu, AERS može da traži smanjenje cene tog energenta i u Srbiji, objasnila je ona.

Predviđeno je i da od 1. januara 2015. tržište električne energije u Srbiji bude u potpunosti liberalizovano, tako da će domaćinstva i mali kupci moći da biraju snabdevača strujom, rekla je Hadžibabić.

Osnovni ciljevi zakona su unapređenje sigurnosti isporuke i snabdevanja energentima, povećanje tržišne konkurencije, povećanje zaštite korisnika na tržištu, unapređenje energetske efikasnosti i poboljšanje uslova za ulaganja u energetski sektor, rekao je Rajaković, koji je i autor zakona.

On je, na predstavljanju aktuelne verzije nacrta na savetovanju "CIGRE Srbija" na Zlatiboru, precizirao da će po završetku rada na tom dokumentu, on biti upućen na mišljenje ostalim ministarstvima, posle čega će se naći pred Vladom Srbije, a zatim i pred parlamentom.

- Ako budemo imali malo sreće, predlog zakona biće pred parlamentom na julskom zasedanju, a u najnepovoljnijem slučaju na septembarskom, pošto mora da bude usvojen do 1. oktobra, zbog obaveza države u procesu pristupanja EU - objasnio je.

Prema njegovim rečima, osnovni razlozi za donošenje zakona su i uređivanje odnosa radi daljeg razvoja energetskog sektora i tržišta, preuzete međunarodne obaveze i otklanjanje ograničenja postojećeg zakona iz 2004. godine.

Zakon donosi i novine u oblasti obnovljivih izvora energije, definiše status povlašćenih proizvođača električne energije, kao i dodelu privremenog statusa povlašćenog proizvođača koji će investitorima omogućiti da obezbede kredite, naveo je on.

Status povlašćenog proizvođača energije iz obnovljivih izvora dobijaće se na osnovu energetske i građevinske dozvole, rekao je Rajaković i dodao da će se izdavati i garancije o poreklu energije, što će proizvođačima omogućiti prodaju na međunarodnom tržištu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;