INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beko ponudio državi pravo da otkupi Luku Beograd

24.05.2011. | M. Tašković | Blic

Biznismen Milan Beko u sinoćnoj emisiji “Insajder” na B92 ponudio je državi da otkupi prava na korišćenje Luke Beograd pošto smatra da zakonom o konverziji država želi da mu preotme pravo na korišćenje zemljišta. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio da državu u sporu sa “Lukom Beograd” interesuje jedino kada će biti izvršena konverzija zemljišta kako bi se ispravila nepravda u kojoj je 200 hektara prodato za, kako kaže, svega 40 miliona evra.

Dulić: Beko je imao poseban tretman u Vladi Vojislava Koštunice

- Sedam godina vodim sudski spor sa Gradom i u sva tri navrata sam dobijao postupak. Jedino što želim jeste da gradim ono što stoji u gradskim planskim aktima i na šta imam pravo, a sada mi država zakonom o planiranju i izgradnji oduzima to pravo i uvodi protivustavnu retroaktivnost - rekao je Milan Beko i dodao da je prava korišćenja na zemljištu Luke Beograd platio 120 miliona evra i da će se zakonski boriti da sačuva ta prava, a ako treba spreman je i da ih proda ukoliko država ponudi odgovarajuću cenu.

Ministar Oliver Dulić istakao je da je slučaj “Luke Beograd” dobio odlike “španske sapunice”.

- Pošto konverzija zemljišta ne može da se izvrši dok god traje sudski spor državi je u interesu da se taj postupak što pre završi. Zakonom o planiranju i izgradnji uveli smo konverziju zemljišta kao postupak plaćanja razlike između procenjene i realne cene zemljišta na kome se vlasniku omogućuje da gradi 2,2 miliona kvadrata - rekao je Dulić.

Javni prvobranilac Grada Beograda Strahinja Sekulić tvrdio je da je 2004. godine kad je Milan Beko postao vlasnik većinskog dela akcija zemljište bilo uknjiženo na Grad Beograd, a ne na “Luku Beograd”.

- Na osnovu ugovora iz 1975. godine grad Beograd je već uknjižio na svoje ime 80 hektara zemljišta u beogradskoj opštini Stari grad. Građani već 40 godina kroz budžet ulažu u Luku Beograd pa zato zemljište pripada njima. Vodili smo sporove i po 15 godina pa je na kraju Grad izlazio kao pobednik - rekao je Sekulić.

Viši sud u Beogradu doneo je prošle nedelje privremenu meru kojom se preduzeću biznismena Milana Beka, “Vorldfin”, zabranjuje raspolaganje Lukom Beograd.

„Nogom otvarao Koštuničina vrata”

Ministar Oliver Dulić je istakao da je Milan Beko u vreme vladavine DSS “imao privilegovan položaj pa čak i otvarao nogom premijerova vrata”.

- Nemam dokaze, ali moj je utisak da su mnogi biznismeni u to vreme ostvarivali poslove zahvaljujući svom uticaju u vlasti - rekao je Dulić i dodao da mnogi biznismeni sada izbegavaju konverziju tvrdeći da će sačekati novu vlast.

U jednom trenutku izbila je polemika Dulića i Beka koji je optužio ministra da je potrošio 400.000 evra na bilborde u okviru akcije “Očistimo Srbiju”. Dulić je te optužbe nazvao “glupim”. 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;