Počela da radi prva solarna fotonaponska elektrana u Vojvodini

20.05.2011. | eKapija

Prva solarna fotonaponska elektrana snage 5,06 kw puštena je u rad u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Kuli i napajaće električnom energijom potrošače u kabinetu profesora Ivana Marjana koji je osmislio ovaj projekat.

Solarnu elektranu finansirala je Vlada Španije preko Agencije za energetsku efikasnost republike Srbije. Projekat unapređenja solarne pokazao je da ideje i znanje imamo, ali da nam hronično nedostaje novac, rečeno je prilikom puštanja u rad mini elektrane.

- Naš zadatak je da podržimo ovakve projekte, ali i da privučemo investitore i ubedimo ih da je ulaganje u obnovljive izvore energije budućnost - naglasio je Radosav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

- Ova tehnologija je za Srbiju skupa i treba je uvoditi postepeno, ali zato imamo izvore kao što je biomasa i u tome vidim našu šansu - rekao je Rastislav Kragić, stručni savetnik u Agenciji za energetsku efikasnost.

Društvo za energetsku efikasnost koje radi u Tehničkoj školi Mihajlo Pupin, najavilo je za narednu godinu realizaciju još jednog projekta ovakve vrste. Reč je o vetrenjači koja će proizvoditi struju.

 
Share |

Komentari: 1

Ivan 23.05.2011 21.30.46

Stvarno svaka cast na ovom pametnom projektu!!!!!! Sve pohvale.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...