Počela da radi prva solarna fotonaponska elektrana u Vojvodini

20.05.2011. | eKapija

Prva solarna fotonaponska elektrana snage 5,06 kw puštena je u rad u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Kuli i napajaće električnom energijom potrošače u kabinetu profesora Ivana Marjana koji je osmislio ovaj projekat.

Solarnu elektranu finansirala je Vlada Španije preko Agencije za energetsku efikasnost republike Srbije. Projekat unapređenja solarne pokazao je da ideje i znanje imamo, ali da nam hronično nedostaje novac, rečeno je prilikom puštanja u rad mini elektrane.

- Naš zadatak je da podržimo ovakve projekte, ali i da privučemo investitore i ubedimo ih da je ulaganje u obnovljive izvore energije budućnost - naglasio je Radosav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

- Ova tehnologija je za Srbiju skupa i treba je uvoditi postepeno, ali zato imamo izvore kao što je biomasa i u tome vidim našu šansu - rekao je Rastislav Kragić, stručni savetnik u Agenciji za energetsku efikasnost.

Društvo za energetsku efikasnost koje radi u Tehničkoj školi Mihajlo Pupin, najavilo je za narednu godinu realizaciju još jednog projekta ovakve vrste. Reč je o vetrenjači koja će proizvoditi struju.

 
Share |

Komentari: 1

Ivan 23.05.2011 21.30.46

Stvarno svaka cast na ovom pametnom projektu!!!!!! Sve pohvale.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...