Počela da radi prva solarna fotonaponska elektrana u Vojvodini

20.05.2011. | eKapija

Prva solarna fotonaponska elektrana snage 5,06 kw puštena je u rad u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Kuli i napajaće električnom energijom potrošače u kabinetu profesora Ivana Marjana koji je osmislio ovaj projekat.

Solarnu elektranu finansirala je Vlada Španije preko Agencije za energetsku efikasnost republike Srbije. Projekat unapređenja solarne pokazao je da ideje i znanje imamo, ali da nam hronično nedostaje novac, rečeno je prilikom puštanja u rad mini elektrane.

- Naš zadatak je da podržimo ovakve projekte, ali i da privučemo investitore i ubedimo ih da je ulaganje u obnovljive izvore energije budućnost - naglasio je Radosav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

- Ova tehnologija je za Srbiju skupa i treba je uvoditi postepeno, ali zato imamo izvore kao što je biomasa i u tome vidim našu šansu - rekao je Rastislav Kragić, stručni savetnik u Agenciji za energetsku efikasnost.

Društvo za energetsku efikasnost koje radi u Tehničkoj školi Mihajlo Pupin, najavilo je za narednu godinu realizaciju još jednog projekta ovakve vrste. Reč je o vetrenjači koja će proizvoditi struju.

 
Share |

Komentari: 1

Ivan 23.05.2011 21.30.46

Stvarno svaka cast na ovom pametnom projektu!!!!!! Sve pohvale.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...