Počela da radi prva solarna fotonaponska elektrana u Vojvodini

20.05.2011. | eKapija

Prva solarna fotonaponska elektrana snage 5,06 kw puštena je u rad u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Kuli i napajaće električnom energijom potrošače u kabinetu profesora Ivana Marjana koji je osmislio ovaj projekat.

Solarnu elektranu finansirala je Vlada Španije preko Agencije za energetsku efikasnost republike Srbije. Projekat unapređenja solarne pokazao je da ideje i znanje imamo, ali da nam hronično nedostaje novac, rečeno je prilikom puštanja u rad mini elektrane.

- Naš zadatak je da podržimo ovakve projekte, ali i da privučemo investitore i ubedimo ih da je ulaganje u obnovljive izvore energije budućnost - naglasio je Radosav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

- Ova tehnologija je za Srbiju skupa i treba je uvoditi postepeno, ali zato imamo izvore kao što je biomasa i u tome vidim našu šansu - rekao je Rastislav Kragić, stručni savetnik u Agenciji za energetsku efikasnost.

Društvo za energetsku efikasnost koje radi u Tehničkoj školi Mihajlo Pupin, najavilo je za narednu godinu realizaciju još jednog projekta ovakve vrste. Reč je o vetrenjači koja će proizvoditi struju.

 
Share |

Komentari: 1

Ivan 23.05.2011 21.30.46

Stvarno svaka cast na ovom pametnom projektu!!!!!! Sve pohvale.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...