INFONET-468X60-BANNER

Do 2015. u nauku 300 miliona evra

08.02.2011. | Blic

Država bi uskoro trebalo da odabere izvođače radova za gradnju Naučnotehnološkog parka na Zvezdari i Centralne zgrade univerziteta u Novom Sadu. U toku je i izrada projektne dokumentacije za Kampus nauke i umetnosti u beogradskom Bloku 39, pa će ove i sledeće godine kroz 13 projekata domaći naučnici dobiti opremu, objekte, naučnotehnološke parkove, kampuse, stanove, vredne oko 200 miliona evra.

Naučnotehnološki park na Zvezdari najaktivniji projekat

- U okviru Kampusa nauke i umetnosti u beogradskom Bloku 39 nalaziće se Centar za promociju nauke, čije je idejno rešenje rezultat jednog od najvećih međunarodnih arhitektonskih konkursa prošle godine u svetu, i Centar za nano nauke i nove materijale.

Svih 13 projekata biće započeto ove godine, a veliki broj završen u toku 2012. godine – najavljuje Darko Đukić, direktor Jedinice za upravljanje projektima (JUP), institucije nadležne za sprovođenje 13 projekata iz kredita EIB-a.

Država je prošle godine osim budžetskih sredstava obezbedila i kredit od 200 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB). Ugovaranju kredita je prethodila izrada Strategije naučnog i tehnološkog razvoja za period 2010–2015. kojom su određene prioritetne oblasti i infrastrukturni projekti od vitalne važnosti za razvoj srpske nauke, i na te projekte će biti iskorišćena ova sredstva.

Na pitanje šta je dosad urađeno, Đukić navodi da je od ratifikacije kredita prošlo osam meseci i da je za to vreme formiran JUP od vrhunskih stručnjaka koji sprovode projekte, što je bio preduslov banke.

Država, prema njegovim rečima, kroz izgradnju naučnotehnoloških parkova očekuje porast inovativnih, domaćih i stranih kompanija i stvaranje boljih uslova za nastajanje inovativnih spin-off firmi na tehničkim fakultetima, koje nastaju tako što se par studenata i profesora koji imaju neku ideju udruže i smisle neki inovativni proizvod.

– Ulaganjem u kapitalnu opremu trebalo bi znatno da poboljšamo uslove bavljenja naukom, nadamo se da ćemo uspeti da našim stručnjacima pomognemo da postignu još bolje rezultate u naučnoj ligi šampiona. Kroz projekat Centra za promociju nauke očekujemo približavanje nauke našim sugrađanima, što će direktno kroz par godina povećati broj dobrih đaka, koji će postati studenti, a potom i inženjeri i naučnici – nada se Đukić.

U domaću nauku bi do 2015. godine trebalo da bude uloženo ukupno 300 miliona evra iz kredita. Uprkos povećanju novca koji se ulaže u nauku u poslednjih deset godina, udeo tih rashoda u BDP-u se smanjuje. Namera je da se izdvajanja za ovaj sektor povećaju 2,5 puta, na jedan odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Ako se ovo ostvari, neće biti puno razloga za radovanje, jer će to značiti da je Srbija dostigla Italiju, Španiju, Irsku, odnosno njihova davanja, ali iz 2007. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;