Produžuju Mirijevski bulevar

14.01.2011. | V. Mijatović N. Pantić | Večernje novosti

Mirijevski bulevar konačno će zaslužiti svoje ime. Ova saobraćajnica biće produžena do Ulice vitezova Karađorđeve zvezde sa četiri kolovozne trake. Rekonstrukcija će početi sledećeg meseca i trebalo bi da bude završena na jesen.

Kada radovi budu okončani, bulevar biće produžen za oko kilometar, a širina kolovoza će biti 14 metara. Sa obe strane nalaziće se trotoar u širini tri metra. Duž novog dela saobraćajnice biće postavljena tri semafora na raskrsnicama i jedan pešački prelaz.

"Spajanjem sa Ulicom vitezova Karađorđeve zvezde građanima opština Zvezdara i Palilula biće obezbeđena daleko brža veza sa centrom grada", kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište. "Projektovane su po dve saobraćajne trake u oba smera sa razdelnim pojasom u kome će se nalaziti betonski kolektor duži od kilometra kroz koji će teći Mirijevski potok. Na taj način sprečiće se njegovo zagađenje."

Projektom je predviđeno i više od osam kilometara nove prateće infrastrukture. Biće izgrađena nova vodovodna mreža, kišna i fekalna kanalizacija i gasovod od celičnih cevi. Ukupna vrednost radova u Mirijevskom bulevaru je 810 miliona dinara. Po 10 odsto novca obezbedili su Grad i Republika dok je za ostatak podignut kredit kod domaćih banaka sa grejs periodom od godinu dana. Izvođač radova je firma Energoprojekt - Niskogradnja.

Rekonstrukcija Mirijevskog bulevara obuhvatiće asfaltiranje 14.250m2 kolovoza i oko 6.000m2 pešačkih površina. Vodovodna i kanalizaciona mreža će sa obe strane saobraćajnice biti duge ukupno po 2.000m. Biće postavljena ulična rasveta, rekonstruisani i zaštićeni postojeći električni vodovi i adaptiran dalekovod. Novoizgrađenim delom ulice proći će i gasovod dužine 9.000m.

Produžavanje ove saobraćajnice i pretvaranje u pravi bulevar već godinama je želja žitelja Mirijeva i Karaburme, ali i plan gradskih vlasti. Projekat su, međutim, kočili nerešeni imovinski odnosi. Problem je nastao jer su opštine svojevremeno propustile da u zemljišine knjige upišu vlasništvo nad spornim zemljištem, pa je grad nekoliko godina pokušavao da reši spor sa dvadesetak vlasnika placeva među kojima je bilo i jedno preduzeće u stečaju.

 

 
Share |

Komentari: 1

Tomislav Mihajlović 04.02.2011 19.05.23

Na žalost deo zemljišta na kome će se Mirijevski bulevar graditi je još uvek u vlasništvu privatnih lica koja nisu obeštećena, tako da izvođači "imaju dozvolu" za izgradnju na tuđem zemljištu što ni u jednoj drugoj zemlji nije moguće!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...