Produžuju Mirijevski bulevar

14.01.2011. | V. Mijatović N. Pantić | Večernje novosti

Mirijevski bulevar konačno će zaslužiti svoje ime. Ova saobraćajnica biće produžena do Ulice vitezova Karađorđeve zvezde sa četiri kolovozne trake. Rekonstrukcija će početi sledećeg meseca i trebalo bi da bude završena na jesen.

Kada radovi budu okončani, bulevar biće produžen za oko kilometar, a širina kolovoza će biti 14 metara. Sa obe strane nalaziće se trotoar u širini tri metra. Duž novog dela saobraćajnice biće postavljena tri semafora na raskrsnicama i jedan pešački prelaz.

"Spajanjem sa Ulicom vitezova Karađorđeve zvezde građanima opština Zvezdara i Palilula biće obezbeđena daleko brža veza sa centrom grada", kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište. "Projektovane su po dve saobraćajne trake u oba smera sa razdelnim pojasom u kome će se nalaziti betonski kolektor duži od kilometra kroz koji će teći Mirijevski potok. Na taj način sprečiće se njegovo zagađenje."

Projektom je predviđeno i više od osam kilometara nove prateće infrastrukture. Biće izgrađena nova vodovodna mreža, kišna i fekalna kanalizacija i gasovod od celičnih cevi. Ukupna vrednost radova u Mirijevskom bulevaru je 810 miliona dinara. Po 10 odsto novca obezbedili su Grad i Republika dok je za ostatak podignut kredit kod domaćih banaka sa grejs periodom od godinu dana. Izvođač radova je firma Energoprojekt - Niskogradnja.

Rekonstrukcija Mirijevskog bulevara obuhvatiće asfaltiranje 14.250m2 kolovoza i oko 6.000m2 pešačkih površina. Vodovodna i kanalizaciona mreža će sa obe strane saobraćajnice biti duge ukupno po 2.000m. Biće postavljena ulična rasveta, rekonstruisani i zaštićeni postojeći električni vodovi i adaptiran dalekovod. Novoizgrađenim delom ulice proći će i gasovod dužine 9.000m.

Produžavanje ove saobraćajnice i pretvaranje u pravi bulevar već godinama je želja žitelja Mirijeva i Karaburme, ali i plan gradskih vlasti. Projekat su, međutim, kočili nerešeni imovinski odnosi. Problem je nastao jer su opštine svojevremeno propustile da u zemljišine knjige upišu vlasništvo nad spornim zemljištem, pa je grad nekoliko godina pokušavao da reši spor sa dvadesetak vlasnika placeva među kojima je bilo i jedno preduzeće u stečaju.

 

 
Share |

Komentari: 1

Tomislav Mihajlović 04.02.2011 19.05.23

Na žalost deo zemljišta na kome će se Mirijevski bulevar graditi je još uvek u vlasništvu privatnih lica koja nisu obeštećena, tako da izvođači "imaju dozvolu" za izgradnju na tuđem zemljištu što ni u jednoj drugoj zemlji nije moguće!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...