Produžuju Mirijevski bulevar

14.01.2011. | V. Mijatović N. Pantić | Večernje novosti

Mirijevski bulevar konačno će zaslužiti svoje ime. Ova saobraćajnica biće produžena do Ulice vitezova Karađorđeve zvezde sa četiri kolovozne trake. Rekonstrukcija će početi sledećeg meseca i trebalo bi da bude završena na jesen.

Kada radovi budu okončani, bulevar biće produžen za oko kilometar, a širina kolovoza će biti 14 metara. Sa obe strane nalaziće se trotoar u širini tri metra. Duž novog dela saobraćajnice biće postavljena tri semafora na raskrsnicama i jedan pešački prelaz.

"Spajanjem sa Ulicom vitezova Karađorđeve zvezde građanima opština Zvezdara i Palilula biće obezbeđena daleko brža veza sa centrom grada", kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište. "Projektovane su po dve saobraćajne trake u oba smera sa razdelnim pojasom u kome će se nalaziti betonski kolektor duži od kilometra kroz koji će teći Mirijevski potok. Na taj način sprečiće se njegovo zagađenje."

Projektom je predviđeno i više od osam kilometara nove prateće infrastrukture. Biće izgrađena nova vodovodna mreža, kišna i fekalna kanalizacija i gasovod od celičnih cevi. Ukupna vrednost radova u Mirijevskom bulevaru je 810 miliona dinara. Po 10 odsto novca obezbedili su Grad i Republika dok je za ostatak podignut kredit kod domaćih banaka sa grejs periodom od godinu dana. Izvođač radova je firma Energoprojekt - Niskogradnja.

Rekonstrukcija Mirijevskog bulevara obuhvatiće asfaltiranje 14.250m2 kolovoza i oko 6.000m2 pešačkih površina. Vodovodna i kanalizaciona mreža će sa obe strane saobraćajnice biti duge ukupno po 2.000m. Biće postavljena ulična rasveta, rekonstruisani i zaštićeni postojeći električni vodovi i adaptiran dalekovod. Novoizgrađenim delom ulice proći će i gasovod dužine 9.000m.

Produžavanje ove saobraćajnice i pretvaranje u pravi bulevar već godinama je želja žitelja Mirijeva i Karaburme, ali i plan gradskih vlasti. Projekat su, međutim, kočili nerešeni imovinski odnosi. Problem je nastao jer su opštine svojevremeno propustile da u zemljišine knjige upišu vlasništvo nad spornim zemljištem, pa je grad nekoliko godina pokušavao da reši spor sa dvadesetak vlasnika placeva među kojima je bilo i jedno preduzeće u stečaju.

 

 
Share |

Komentari: 1

Tomislav Mihajlović 04.02.2011 19.05.23

Na žalost deo zemljišta na kome će se Mirijevski bulevar graditi je još uvek u vlasništvu privatnih lica koja nisu obeštećena, tako da izvođači "imaju dozvolu" za izgradnju na tuđem zemljištu što ni u jednoj drugoj zemlji nije moguće!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...