Država će vratiti novac svima koji su platili za legalizaciju

22.12.2010. | Ivan Jovanović | Blic

Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine ne samo da planira da besplatno legalizuje oko 600.000 objekata, već i da refundira novac onima koji su već legalizovali svoje objekte.

To će se najverovatnije rešiti odbijanjem tog iznosa od poreza na imovinu koji bi građani morali da plate u narednim godinama, saznaje “Blic”. Ministar Oliver Dulić bi trebalo da se u januaru naredne godine sastane sa čelnicima najvećih opština, kako bi se kompletna legalizacija završila u 2011. godini

Da bi ovo imalo valjanu pravnu osnovu sprema se specijalni dekret koji će imati jačinu Zakona o legalizaciji.

- Moja ideja je da se promeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se jednim aktom precizira proces besplatne legalizacije svih bespravno sagrađenih objekata u Srbiji osim onih koji ne zadovoljavaju osnovne građevinske kriterijume. Moramo da uvažimo činjenicu da građani Srbije žive izuzetno teško, ali i da naša administracija na svim nivoima nije u stanju da sprovede efikasnu legalizaciju u kratkom roku. Takođe i problem katastra znatno usporava ceo proces - kazao je Dulić.

Procedura će navodno biti sledeća. Popuni se samo najobičniji formular, a lokalne samouprave će morati da najbržom procedurom da legalizuju bespravne objekte na svojoj teritoriji bez ikakve naknade.

Računica je da se plaćanjem poreza na imovinu na kojoj su izgrađeni objekti prikupi oko milijardu evra, što je tri puta više od onoga što je planirano da se sakupi legalizacijom. Građanima koji su legalizaciju već platili, država će uplaćeni iznos najverovatnije odbijati kroz porez na imovinu narednih godina, saznaje “Blic”.

Ova akcija će naročito obradovati stanovnike naselja u kojima dominira divlja gradnja, poput Grocke, Kaluđerice i Altine u Beogradu.

Nezvanično saznajemo da u gradu Beogradu prvi put čuju za ovu ideju. Doskora ništa nije govorilo da će država i razmišljati o ovakvom potezu jer je i sam gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nedavno rekao da će se ceo proces legalizacije obaviti po unapred utvrđenom redosledu. Koliku će ovo uštedu predstavljati za građane govori da bi legalizacija nekog objekta od 60 kvadrata u četvrtoj u Mirijevu, koja je četvrta beogradska zona, koštao oko 150.000 do 200.000 dinara.

O neophodnosti ovakvog dekreta govori i podatak da je u nekim gradovima dosadašnji proces legalizacije išao veoma spora. Tako recimo, prema nekim procenama legalizacija u Nišu ovim tempom bi trajala ber 50 godina, a Beogradu jedva da je obrađeno 2.000 od pristiglih skoro 200.000 zahteva.

Kao razlozi za sporu legalizaciju su navođeni neažurnost lokalnih samouprava koje su taj proces sprovodile, nedostatak političke volje, kao i nekompletna dokumentacija koju su građani podnosili. Očekivanja su bila da se od legalizacije po najnovijem zakonu prikupi između 300 i 400 miliona evra.

Cene po kvadratu u I zoni (Grad - Cena):

  • Raška - 205 evra
  • Novi Sad - 144 evra
  • Beograd - 114 evra
  • Zrenjanin - 40 evra
  • Paraćin - 35 evra
  • Kragujevac - 10 evra
  • Niš - 6 evra
  • Kruševac - 5,1 evro
  • Knjaževac - 4,3 evra

 

 
Share |

Komentari: 2

jelena 12.01.2011 16.22.54

Da poslove gradjevine vode strucna lica ovakvi tekstovi ne bi ni postojali. Radim tehicku dokumentaciju za legalizaciju objekata od 2003. g. i uvek slicno sluzba koja pregleda dokumetaciju u prvoj fazi posle promene zakona uci na dokumentaciji koju im mi saljemo i na taj nacin formira svoje kriterijume a vreme sve vreme tece i vrlo sporo se sve radi.

Ja sam uradila oko 50 skica na opstini Zvezdara od toga se 10% realizovalo kroz projekat za legalizaciju po starom zakonu a to je period od preko 5 godina. Sramota me je da slusam kad Dulic nesto odvali ali na zalost on nezna koliko ne zna a sto jedan takav pokvari 100 pametnih ne moze da ispravi

Leagalizacija 23.12.2010 08.24.57

Alfa i omega u svetu je palcanje poreza na imovinu. Svako ko placa porez makar bio i drzalac imovine ostvaruje pravo nad istom. Drzava MORA ODMAH da svu imovinu evidentira po principu - bez imena. Svako ko ima bilo kakav pravni osnov on stice pravo da istu prepozna kao svoju i prijavi je za placanje poreza. A nakon toga ide ostala procedura ko kad stigne. Legalizacija moze da se okonca I brze samo je pitanje efikasnosti nasih sluzbi na terenu.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...