Neprofitni stanovi za 600 do 700 evra po kvadratu

16.12.2010. | Press

Na proleće će u 12 gradova u Srbiji početi izgradnja 1.017 neprofitnih stanova, u kojima će kvadrat koštati od 600 do 700 evra.

Međutim, lokalne samouprave za sada drže u tajnosti lokacije na kojima će nići ovi objekti jer strahuju da bi to moglo da podigne cenu okolnog zemljišta. Stanovi će biti izgrađeni u Kragujevcu, Nišu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Pirotu, Kikindi, Kruševcu, Pančevu, Zrenjaninu, Smederevu i Zaječaru.

Pored neprofitnih stanova koji su namenjeni prodaji biće izgrađeni i stanovi koji će se izdavati u zakup za 50 do 70 evra mesečno, a u zavisnosti od ekonomskih mogućnosti domaćinstava.

Građani koji se odluče za kupovinu neprofitnog stana, u zavisnosti od broja kvadrata i grada, plaćaće mesečnu ratu od 120 do 190 evra. Svetlana Ristić, šef Odseka za stambene poslove u Ministarstvu za ekologiju i prostorno planiranje kaže za "Press" da je trenutno u toku pribavljanje lokacijskih i građevinskih dozvola za parcele na kojima će se graditi ovi stanovi!

- Parcele za gradnju tih stanova još nisu potpuno definisane, u toku je pribavljanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Ali, zna se da su u pitanju vrlo pristojne lokacije, ne u samom centru, ali ne ni na periferiji. Stanovi će biti izgrađeni na lokacijama koje su opremljene primarnom infrastrukturom, što znači da se u blizini nalaze škole, obdaništa, domovi zdravlja... - ističe sagovornica Press-a.

Jedini grad koji je nadležnom ministarstvu do sada dostavio preciznu lokaciju na kojoj će nići neprofitni stanovi je Pančevo.

Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Janjić kaže za "Press" da je rok otplate kredita 24 godine i da će poslovna obrada kredita najverovatnije ići preko Komercijalne banke.

- Kamatna stopa ići će do 4%, što znači da će mesečna rata za stan od 50 kvadrata, u zavisnosti od veličine stana i grada u kojem se nalazi, iznositi od 140 do 150 evra - objašnjava Janjić.

On ističe da će se stanovi graditi iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope od 32 miliona evra:

- Vrednost ovog projekta je 60 miliona evra, a država će iz budžeta obezbediti još 400 miliona dinara. Opštine učestvuju sa 50 miliona evra kroz zemljište i infrastrukturu - kaže Janjić.

 

 
Share |

Komentari: 1

IRENA 09.01.2011 00.05.42

Najzad su pocele da se desavaju i neke lepe stvari u Srbiji. Nadam se da ce stanovi biti prodati odn. iznajmljeni po postenim kriterijumima. Mozda se i nama posreci.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...