INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Komunalni policajci od danas na ulicama

15.11.2010. | L. Gedošević | Blic

Prvih 108 pripadnika komunalne policije, od čega je 16 devojaka, od danas patrolira u svih 17 opština ulicama glavnog grada. Čuvari komunalnog reda u Beogradu na početku će se upoznavati sa gradom, građanima i institucijama na terenu. Sprečavanje komunalnog policajca u obavljanju dužnosti kažnjava se od 10.000 do 50.000 dinara.

U nadležnost čuvara komunalnog reda spadaju brojne oblasti života: od saobraćaja, ekologije, preko čistoće i uređenja gradova, sprečavanja divlje gradnje, uređenje rečnih obala...

Prve dve nedelje rada smene će biti od 8 do 22 sata, a nakon čega će početi i noćni rad. Do Nove Godine komunalni policajci neće kažnjavati, već će delovati više edukativno na građane i samo će upozoravati i opominjati.

Komunalna policija imaće svoje, specifične uniforme u kombinaciji svetle i tamno plave boje, kao i pločice sa identifikacionim brojem i prezimenom. Komunalni policajci u svojoj opremi imaće tablice “stop - komunalna policija”, pištaljke i baterijske lampe, ali i foto i video opremu, uređaje za očitavanje biometrijskih ličnih karti, kao i detektore metala...

Prema Zakonu, komunalni policajaci u obavljanju službene dužnosti imaće status službenog lica uz krivično pravnu zaštitu propisanu zakonom, i ukoliko ih neko ometa ili sprečava u obavljanju dužnosti može da bude kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara.

Nadležnosti komunalne policije:

  • Snabdevanje vodom
  • Javna čistoća
  • Parkiranje
  • Gradski prevoz
  • Taksi prevoz
  • Protivpožarna zaštita
  • Zaštita od buke
  • Održavanje pijaca, grobalja, parkova
  • Zaštita životne sredine

Prijave i mejlom:

Za razliku od redovne, komunalna policija se neće baviti javnim redom i kriminalom, ali će imati mogućnost da legitimiše, privremeno oduzima predmete, odvodi i kažnjava prekršioce tako što će im naplatiti kaznu na licu mesta ili podneti prekršajnu ili krivičnu prijavu. Propisani su slučajevi kada komunalni policajci imaju pravo da naplate mandatnu kaznu na licu mesta i to su, na primer, nepropisno parkiranje, bacanje đubreta, nelegalna prodaja, šetanje pasa bez povoca...

Od sredstava prinude, komunalni policajci će na raspolaganju imati lisice za vezivanje, palice, ali mogućnost da primene i fizičku silu. Komunalna policija će praktično obavljati poslove iz delokruga svih već postojećih inspekcija i za prvo vreme primenjivaće sadašnje kazne koje se kreću od 2.500 do pola miliona dinara (za pravna lica).

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, prilikom dodele službenih legitimacija policajcima, u petak u Skupštini grada, rekao je da će doprinos komunalne policije bezbednosti biti značajan, ali i naglasio da očekuje da komunalni policajci “Beograđanima pre svega ukazuju na propuste, i da kazne budu poslednja mera”.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;