INFONET-468X60-BANNER

Unapređenje obrazovnih profila za bolji položaj građevinara

08.11.2010. | PKS

Poslovanje domaćih građevinara zavisi i od reforme nastavnih programa za obrazovne profile koje traži privreda.

U oblasti geodezije i građevinarstva postoji osam profila u četvorogodišnjem obrazovanju, a pre četiri godine uvedeno je i jedno ogledno zanimanje, arhitektonski tehničar, usmeren na rad u projektnom birou i koji se bavi prezentovanjem projekata, organizovanjem izgradnje po nalogu i vođenjem dokumentacije prilikom izvođenja objekata.

U trogodišnjim školama obučavaju se zidar-fasader, armirač-betonirac, tesar, kamenorezac-klesar, keramičar-teracer-pećar, polagač obloga, dekoraterzidnih površina, staklorezac, hidrograđevinar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, građevinski laborant, monter suve gradnje i krovopokrivač.
 
Dva poslednja obrazovna profila su u oglednoj fazi, a nastala su po zahtevu određenih preduzeća, koja, zauzvrat, podržavaju škole u kojima se obučava takav kadar, naveo je Dragan Simić iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.
 
Razmotrene su mogućnosti da se određeni profili, kao na primer, građevinski tehničar za visokogradnju i građevinski tehničar za niskogradnju integrišu u jedno zanimanje, pod nazivom građevinski tehničar. Opšti zahtev je da buduća zanimanja u oblasti građevinarstva treba da daju šire obrazovanje i da objedinjuju više poslova, kako bi se budući radnici bolje prilagodili poslodavcima.

Bitan je i koncept doživotnog učenja, psihološka priprema radnika za usvajanje novih tehnologija i promena, spremnost za prihvatanje obaveze zaštite na radu, zaštite životne sredine i čovekovog zdravlja, istaknuto je na skupu „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u oblasti građevine“ koji su organizovali Udruženje za građevinarstvo, IGM i stambenu privredu PKS u saradnji sa Savetom za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ministarstvom prosvete, Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zajednicom geodetskih i građevinskih škola Srbije.


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;