Sređivanje zgrada u zamenu za dogradnju

21.10.2010. | 24sata

JP „Gradsko stambeno” ponudilo je stanarima stambenih zgrada da im kompletno o svom trošku sredi sve zajedničke delove zgrade, od fasade do lifta, u zamenu za nadogradnju spratova i izgradnju stanova koje će prodavati po komercijalnim cenama...

JP „Gradsko stambeno” došlo je na ovu ideju zbog velikih problema koje zgrade imaju s oronulim fasadama, prokišnjavanjem, dotrajalim zajedničkim instalacijama, liftovima, što će biti sređeno u okviru projekta. Uslov koji mora da se ispuni za projekat „Krovovi Beograda” je da zgrada ima ugovor o održavanju sa tim preduzećem, da ima zakonskih i urbanističkih mogućnosti za nadogradnju (P+6), kao i da se sa projektom saglasi najmanje 51 odsto stanara.

- Građani ne finansiraju radove. Gradsko stambeno je investitor radova i na tenderu ćemo birati izvođače radova koji najbolje ispunjavaju uslove. U zamenu za radove nadziđivaćemo zgrade i graditi stanove. Prodajom stanova dobijaćemo sredstva za dalje revitalizacije zgrada - kaže Slobodan Miljković, direktor JP „Gradsko stambeno”.

Stanovi će biti prodavani po komercijalnim cenama i za njihovu kupovinu biće raspisan konkurs sa početnom cenom.

- S obzirom na to da nije ista cena kvadrata u svim delovima grada, ukoliko se pojavi suficit, taj novac ćemo ulagati u revitalizaciju zgrada u rubnim delovima grada, kao i tamo gde izgradnja ne može da pokrije troškove ulaganja - kaže Miljković.

Stanari zgrada koje imaju potrebu za sređivanjem mogu da se jave kol-centru Gradskog stambenog, poštom ili mejlom, kao i da dođu da se konsultuju sa stručnjacima tog preduzeća.

- Kako se stanari zgrade budu javljali, po dobijanju dozvola, ispitivanju tla, dobijanju idejnog i glavnog projekta, krenućemo sa realizacijom. Neće biti diskriminacije, radićemo po redosledu javljanja zgrada - kaže Miljković.

Moguće plaćanje na 24 rate za restauraciju

Zgrade koje imaju probleme, a nemaju uslov za nadogradnju, mogu sa JP „Gradsko stambeno” da sklope ugovor kojim će troškove plaćati na 24 rate. Branislava Bogićević, stanar zgrade u ulici Kneginje Zorke 85, koja je ušla u projekat, kaže da im godinama krov prokišnjava. „Dobili smo ponudu ili da platimo 900.000 dinara u 24 rate ili da nam sve urade u zamenu za 200 kvadrata, koliko može da se iskoriti. Potrebna polovina stanara se saglasila i rešićemo probleme koje ima zgrada”, kaže Bogićevićeva.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...