INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sređivanje zgrada u zamenu za dogradnju

21.10.2010. | 24sata

JP „Gradsko stambeno” ponudilo je stanarima stambenih zgrada da im kompletno o svom trošku sredi sve zajedničke delove zgrade, od fasade do lifta, u zamenu za nadogradnju spratova i izgradnju stanova koje će prodavati po komercijalnim cenama...

JP „Gradsko stambeno” došlo je na ovu ideju zbog velikih problema koje zgrade imaju s oronulim fasadama, prokišnjavanjem, dotrajalim zajedničkim instalacijama, liftovima, što će biti sređeno u okviru projekta. Uslov koji mora da se ispuni za projekat „Krovovi Beograda” je da zgrada ima ugovor o održavanju sa tim preduzećem, da ima zakonskih i urbanističkih mogućnosti za nadogradnju (P+6), kao i da se sa projektom saglasi najmanje 51 odsto stanara.

- Građani ne finansiraju radove. Gradsko stambeno je investitor radova i na tenderu ćemo birati izvođače radova koji najbolje ispunjavaju uslove. U zamenu za radove nadziđivaćemo zgrade i graditi stanove. Prodajom stanova dobijaćemo sredstva za dalje revitalizacije zgrada - kaže Slobodan Miljković, direktor JP „Gradsko stambeno”.

Stanovi će biti prodavani po komercijalnim cenama i za njihovu kupovinu biće raspisan konkurs sa početnom cenom.

- S obzirom na to da nije ista cena kvadrata u svim delovima grada, ukoliko se pojavi suficit, taj novac ćemo ulagati u revitalizaciju zgrada u rubnim delovima grada, kao i tamo gde izgradnja ne može da pokrije troškove ulaganja - kaže Miljković.

Stanari zgrada koje imaju potrebu za sređivanjem mogu da se jave kol-centru Gradskog stambenog, poštom ili mejlom, kao i da dođu da se konsultuju sa stručnjacima tog preduzeća.

- Kako se stanari zgrade budu javljali, po dobijanju dozvola, ispitivanju tla, dobijanju idejnog i glavnog projekta, krenućemo sa realizacijom. Neće biti diskriminacije, radićemo po redosledu javljanja zgrada - kaže Miljković.

Moguće plaćanje na 24 rate za restauraciju

Zgrade koje imaju probleme, a nemaju uslov za nadogradnju, mogu sa JP „Gradsko stambeno” da sklope ugovor kojim će troškove plaćati na 24 rate. Branislava Bogićević, stanar zgrade u ulici Kneginje Zorke 85, koja je ušla u projekat, kaže da im godinama krov prokišnjava. „Dobili smo ponudu ili da platimo 900.000 dinara u 24 rate ili da nam sve urade u zamenu za 200 kvadrata, koliko može da se iskoriti. Potrebna polovina stanara se saglasila i rešićemo probleme koje ima zgrada”, kaže Bogićevićeva.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;