Nemačkoj treba 250000 stručnjaka

05.08.2010. | SEEbiz

Nemački mediji konstatuju da se privreda ove zemlje odlično oporavlja od globalne finansijske krize, ali joj preti nedostatak stručne radne snage. Za rešavanje tog problema potrebno je privući kvalifikovane imigrante, smatraju analitičari i deo političara, ali takve ideje izazivaju nove svađe u vladajućoj koaliciji Hrišćanskih demokrata i Liberala.

Iako je kancelarka Angela Merkel već nekoliko puta najavila kraj rasprava unutar vladajuće koalicije, ovih dana su se na suprotsavljenim stranama našli Ministar ekonomije i liberal Rainer Brüderle i konzervativni bavarski premijer Horst Seehofer. Naime, Brüderle je u jednom intervjuu izjavio kako razmišlja o uvođenju novčane premije, koja bi u Nemačku privukla visokokvalifikovanu radnu snagu, što se nikako nije svidelo Seehoferu.

Seehofer, poznati konzervativni političar, istakao je da u Nemačkoj i dalje ima tri miliona nezaposlenih, što je, u poređenju s drugim ekonomskim silama, odlična statistika, i da prvo treba iskoristiti domaći potencijal i poslove ponuditi Nemcima.

Iako sve to zvuči vrlo lepo i patriotski, analitičari upozoravaju da je u pravu ministar Brüderle, s obzirom da će Nemačkoj u roku od četiri godine nedostajati oko 250 hiljada inženjera, tehnologa i ostalih visokokvalifikovanih stručnjaka iz prirodnih nauka.

Već sada na tržištu rada nedostaje 36 hiljada diplomiranih inžinjera, koje bi nekako trebalo uvesti, upozorava Udruženje inženjera Nemačke.

 

 

 
Share |

Komentari: 1

BS 05.08.2010 14.19.54

jos kad bih znao kako da konkurisem i gde?? i odmah pakujem kofere :)

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...