Dulić čisti građevinu

03.01.2009. | Biznis

Dulić je agenciji Beta rekao da će se red u građevini i urbanizmu uvesti usvajanjem i primenom Zakona o planiranju i izgradnji koji će onemogućiti korupciju.

Akcija čišćenja Srbije počeće 1. marta i sprovodiće se tokom cele godine kako bi se očistile divlje deponije, korita reka i i podigao kapacitet eko-industrije.

- Ministarstvo će tu akciju sprovesti u saradnji sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama, a pratiće je usvajanje seta zakona iz oblasti upravljanja otpadom, odnosno uvođenje reciklaže na velika vrata. To će biti najznačajnija akcija ministarstva u narednoj godini - istakao je Dulić.

On je kao ostale prioritete pobrojao nastavak kontrole velikih zagađivača i uklanjanje bespravno podignutih objekta u zaštićenim dobrima.

U 2009. godini Ministarstvo će nastaviti sprovođenje Zakona o socijalnom stanovanju, planira se završetak izgradnje Avalskog tornja, i radiće se na uvođenju ekologije kao trećeg izbornog predmeta u osnovnim školama.

I prethodnih šest meseci, odnosno od početka rada sadašnje Vlade, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je Skupštini Srbije dostavilo šest zakona, a u toku je priprema još nekoliko zakona i oko 60 zakonskih podakata.

To su zakoni o planiranju i izgradnji, katastru nepokretnosti, kao i Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, čime će se omogućiti brža i transparentnija procedura dobijanja građevinskih dozvola, navode u ministarstvu.

Ministarstvo je formiralo i Nacionalno telo za primenu mehanizama čistog razvoja čime su stvoreni uslovi za početak primene Kjoto protokola, bez koga Srbija ne može ući u Evropsku uniju, a čijom ratifikacijom su stvoreni preduslovi da se zemlji obezbedi priliv stranih investicija kroz čiste i energetski efikasne tehnologije.

 

 
Share |

Komentari: 1

Aleksandar 13.07.2010 22.03.46

Postovani,
Prvo da Vam kazem da Ja nikada nisam bio clan ni jedne politicke partije i da moj komentar nema nikakvu politicku pozadinu.
Potrudicu se da budem sto kraci u iznosenju svog misljenja u vezi vasheg "ciscenja" gradjevinarstva.
Vas plan veoma lepo zvuci i u potpunosti se slazem se da ga treba sprovesti u delo. Ali,pre nego sto to uradite prvo bi trebalo da,kako Vi kazete, "ocistite" sve one koji su dozvolili bespravnu gradnju. A,to se odnosi na opstinske radnike matore vukove i lukave lisice koji su zaduzeni za izdavanje gradjevinskih dozvola,legalizacije i svega ostalog sto se tice gradnje,cast izuzetcima,mladom narastaju cije znanje i postenje ne moze doci do izrazaja zato sto se nalaze u senci svojih starijih kolega i strahuju da ne ostanu bez posla,ako se nesto usprotive,a sve vide sta se desava. Zalosno je sto je tako,jer ce jednoga dana i oni krenuti stopama svojih starijih kolega jer su tako naucili i tom zacaranom krugu nece nikada doci kraj.
To Vam govorim iz licnog iskustva,jer je moj proces legalizacije za koji sam se uredno prijavio 2003. godine i posle dugog cutanja opstinske uprave,na licnu inicijativu aktivirao svoj predmet u junu 2006. da bi isti uz mnogo muke i bezbroj odlazaka u opstinu bio okoncan septembra 2009. godine. To iskustvo koje sam doziveo bilo je jako porazavajuce i ponizavajuce za mene i moje roditelje. Sve sto sam hteo da uradim ucinio sam legalnim putem i platio sve sto se od mene trazilo. Mozda je tu i bila moja greska,jer da sam dao novac na pravo mesto sve bi to bilo daleko bezbolnije za mene.
Postoji nastavak price,ali nekom drugom prilikom,jer moj predmet jos uvek cami negde u tami opstinskog arhiva i ceka da se neko smiluje i odradi ga do kraja.
Pogledajte neke predmete za koje su vreme dobili dozvole,papire,za bilo sta sto se tice gradnje od dana predaje,a isto tako potrazite neke predmete obicnih smrtnika,kao sto sam Ja i sve ce Vam biti jasno ko ima prioritet u izgradnji.
Pamet u glavu i okrenite se fizickim licima,obicnim gradjanima,jer oni sve placaju,izadjite im u susret,pomozite narodu,videcete da je tu finansijska dobit za drzavu,na kojoj Vi insistirate izmedju redova,mnogo veca nego sa velikim investitorima koji sve dobijaju na "foru" i uz pomoc opstinskih radnika krate drzavu na svakom koraku.
Opstinski radnik nema interes da pomogne obicnom gradjaninu jer obican gradjanin jedva skrpi neku crkavicu da napravi sebi neki kucerak i nema novca da se rasipa i da daje nekome da radi svoj posao za koji ga inace drzava placa.
Imam jos puno toga da Vam kazem,ali sam vec isuvise izrevoltiran sto sam u opste dosao u ovakvu situaciju da Vam se obratm ovim pismom i na ovakav nacin.
Mislim da ce se mnogi prepoznati u ovom mom slucaju.
PS Kupite novu metlu!
Hvala

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...