INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova pozicija „14. oktobra” - među deset najznačajnijih preduzeća u Srbiji

25.06.2010. | Rade Stanković | Politika

Vlada Srbije uvrstila IMK „14. oktobar” među deset najznačajnijih preduzeća u Srbiji. – Realizacija u prvoj polovini godine za deset odsto veća nego u istom periodu lane zahvaljujući uspešnom pronalaženju novih kupaca i tržišta, uključujući i proizvode za namensku industriju.

Industrija mašina i komponenata „14. oktobar” završiće prvu polovinu 2010. godine sa deset odsto većom proizvodnjom i realizacijom u odnosu na isti period lane. Tim podatkom menadžment te firme pohvalio se prošle nedelje i premijeru Mirku Cvetkoviću, uz javno predstavljanje proizvodnog programa i demonstraciju mogućnosti građevinskih mašina sa oznakom ULT „14. oktobar”.

Rukovodstvo je sa premijerom razgovaralo iza zatvorenih vrata, ali ako se zna da je u razgovorima učestvovao i Stevan Nikčević, direktor „Jugoimporta SDPR”, kompanije koja se više decenija bavi prometom naoružanja, vojne opreme i transferom tehnologija, jasno je da su „oktobarci”, pored pojačane ponude u oblasti proizvodnje građevinskih mašina, rudarske i procesne opreme, pripremili ponudu i iz oblasti namenske industrije.

– Do posete premijera našoj industriji nije došlo slučajno. Za taj susret smo se dobro pripremili, a imali smo šta da pokažemo i čime da se pohvalimo, jer radimo na realizaciji biznis plana koji, u uslovima svetske ekonomske krize, uz nekoliko sprovedenih socijalnih programa, predviđa rast za 15 odsto od plana iz 2009. godine – kaže za „Politiku” mr Zoran Radmanovac, generalni direktor IMK „14. oktobar”.

– Naravno da smo razgovarali i o proizvodnji za Vojsku Srbije, a i za potrebe drugih, jer u toj oblasti imamo ogromno iskustvo, tehnologiju i stručni kadar, ali ćete razumeti zašto ne mogu da saopštim više detalja. Bitno je da poseta premijera našoj industriji i Kruševcu predstavlja važan događaj i da je Vlada Srbije naše preduzeće uvrstila među deset najznačajnijih za državu Srbiju Oporavak, jačanje i dobra priprema za privatizaciju „14. oktobra”, koji je danas u većinskom vlasništvu države Srbije, ali ne po dosadašnjim modelima, ima poseban značaj i za grad Kruševac, kako zbog vrednosti proizvodnje tako i zbog zapošljavanja velikog broja radnika - dodaje Radmanovac.

– Svi zaposleni u našoj industriji su zdušno prihvatili znatno obimniji proizvodno-finansijski plan, iako je to u vreme svetske ekonomske krize. Plan realizacije nam je za 2010. godinu 1,2 milijarde dinara, dok je plan proizvodnje nešto viši – 1,3 milijarde dinara. U odnosu na prethodnu godinu, plan je za petnaestak odsto veći u odnosu na prošlogodišnji, mada je, prema podacima za prvih pet meseci, ostvarenje plana nešto niže: umesto 490,6 miliona dinara, zabeležili smo 397,5 miliona dinara. Ipak, to znači da smo prihodovali za deset odsto više sredstava u odnosu na isti period lane. Ali, ako se zna da je glavno ostvarenje plana u poslednjem kvartalu, ostajemo uvereni da će i uvećani biznis plan za 15 odsto biti realizovan 2010. godine. Pri čemu očekujemo obećanu podršku od vlade u obezbeđenju kapitala iz fonda za oporavak privrede, kako bismo obezbedili dovoljno obrtnih sredstava, naročito za one proizvode gde je nešto duži ciklus proizvodnje, odnosno obrt kapitala, koji traje od dva do četiri meseca – objašnjava Radmanovac.

Među najvažnijim kupcima proizvoda „14. oktobra” su rudnici. RTB „Bor” je, na primer, imao najveće učešće sa 20 mašina (deset novih i deset remontovanih). Pregovora se i za isporuku četiri nove i remontovanje četiri polovne mašine. U oblasti elektroprivrede veoma je važan Kostolac.

Pregovori su u toku za dve nove i remont pet mašina. Tu je i Rembas–Resavica, gde je ugovoreno pet novih mašina i radi se remont dve mašine. Važna je i Kolubara, sa kojom je ugovorena isporuka dve nove mašine i remont tri mašine. Značajna saradnja uspostavljena je i sa javnim preduzećem „Srbijašume”. U završnoj fazi je ugovaranje isporuke tri nove mašine, a do kraja godine još dve. Očekuje se i da „Nibens grupa” kupi mašine za izgradnju puteva.

Sva ta očekivanja su, kažu „oktobarci”, utemeljena na naporima koje su imali radi jačanja tržišne pozicije, obnovi i modernizaciji proizvodnog programa i pronalaženju novih tržišta, uz prihvatanje konkretnih mera vlade za snaženje domaće privrede.


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;