INFONET-468X60-BANNER

Most preko Ade "kratak" za 60 miliona evra - Novo zaduživanje Beograda kod EBRD

09.06.2010. | Danas

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su odluku o dodatnom zaduženju Grada kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 60 miliona evra za izgradnju mosta preko Ade Ciganlije.

- Ukupno zaduženje za izgradnju mosta kod te banke biće nešto manje od 130 miliona evra - rekao je Radomir Kostadinović, zamenik sekretara za finansije.

On je podsetio da će nastavak izgradnje novog mosta finansirati grad Beograd iz sopstvenih prihoda, sa 50 miliona evra.

Međutim, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da će "sam most preko Ade Ciganlije koštati oko 120 miliona evra".

- Posle 35 godina, Beograd će dobiti novi most i voleo bih da svi u ovoj skupštini možemo da se pohvalimo i kako smo mi ti koji smo počeli da gradimo metro posle 50 godina priče. Da mi budemo ti koji će moći da se pohvale kako smo sedeli u ovim klupama kada je počeo da se gradi most Zemun - Borča, napravili 16 obdaništa za godinu i po dana, a prethodnih 20 godina samo jedno - kazao je Đilas dodajući da grad nije prezadužen, jer ta zaduženost za sada ne prelazi ni pet, od predviđenih 15% budžeta.

- Grad Beograd nije prezadužen i nećemo ostavljati iza nas ništa što neko neće moći da vrati. Za pet godina gradski budžet će sigurno biti veći, Beograd će se razvijati i treba da budemo ponosni što smo deo tog procesa - istakao je gradonačelnik Đilas.

- I dalje ćemo, dok sam ja gradonačelnik, uzimati kredite, graditi mostove, bulevare ali i metro - poručio je Đilas sa skupštinske govornice.

Predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić rekao je da je "ovo poslednje zaduženje kada je reč o novom mostu".

On je kazao da je manjak novca iz kase budžeta grada, koji je predviđen za izgradnju mosta uslovljen svetskom ekonomskom krizom, kao i da se nije mogao predvideti.

- Vladajuća većina preuzela je obaveze izgradnje mosta od prethodnog saziva, u kojoj su sedeli i donosili odluke upravo oni koji danas kritikuju današnju odluku - naveo je Antić.

- Prva projektovana cena za taj most bila je 80 miliona evra, potom 119, a, sada se predviđa, da će za most, s pristupim saobraćajnicama biti izdvojeno više od 300 miliona evra - rekao je Nemanja Šarović, šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke.

Odbornik DSS-a Andreja Mladenović ukazao je da je ta odluka neodgovorno ponašanje gradske vlasti prema budućim pokolenjima, jer je Beograd, kako je istakao, prezadužen grad koji neće moći da otplaćuje svoje obaveze.

 

 

Komentari: 1

Vracarac 07.07.2011 09.46.36

To je dokaz da je Dragan Djilas covek koji je upropastio buducnost Beograda i nasoj deci ostavlja puste kredite koje je uzimao samo da bi se politicki promovisao. Jos jednom su gradani Beograda zrtve bolesnih ambicija...zalosno

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;