INFONET-468X60-BANNER

Rušenje gradskih simbola

17.05.2010. | Politika

Nakon što je srušeno jedno od najstarijih pozorišta u zemlji iz 1854. godine, a pre dve sedmice sravnjene i poznate zgrade u stilu secesije, uz dozvolu urbanista i zaštitara, nastavlja se rušenje vrednih objekata u Subotici.

U centru Subotice, uz dozvolu urbanista i zaštitara, nastavlja se rušenje objekata koji su činili identitet gradskog jezgra. Nakon što je srušeno najstarije pozorište u zemlji iz 1854. godine, pa pre dve sedmice najstarije zgrade u stilu secesije na tlu Srbije, Skupština grada 18. marta ove godine usvojila je novi Plan detaljne regulacije centra grada – zona 1 koji ostavlja mogućnost, što se već sada „čita“ kao neminovnost, da se sruše dve kuće u ulici Matije Korvina.

U Planu piše da se ulica Matije Korvina čuva „u izvornom stanju“, te da ova ulica u centru Subotice ima „izuzetnu ambijentalnu vrednost i predstavlja jedan od simbola grada“. Ipak, izuzetak se čini kod objekata pod brojem 5 („Stara picerija“) i 7 („Bos“) čije rušenje se dozvoljava kako bi se izgradio poslovni kompleks.

U skupštinskom materijalu za ovu tačku navedeno je i da su uvažene određene urbanističke sugestije firme „Poli promet“, čiji je direktor biznismen Laslo Čakanj, a gde stoji da je ova firma suvlasnik današnje robne kuće „Maksi“ (u zaleđini Korzoa) a planira da preuzme deo ili celu robnu kuću i sa stranim partnerom ovde izgradi multifunkcionalni objekat.

Kako je „Politici“ nezvanično objašnjeno, rušenjem kuća u ulici Matije Korvina omogućava se postepeni arhitektonski prelaz od niskih objekata u Matije Korvina ka ovom tržnom centru koji bi se protezao gotovo do Gradske kuće.

Iako je nesporno da bi pomenuti „multifunkcionalni objekat“ zamenio brojne trošne kuće kojima nije mesto u centru, ostaje pitanje da li je ovakva odluka o rušenju u ulici koja je prepoznata kao ambijentalna vrednost doneta na insistiranje investitora, ili je to autonoman stav stručnjaka u zaštiti spomenika kulture i urbanista.

Ceo tekst čitajte u Politici.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;