INFONET-468X60-BANNER

Ven Šugang, predsednik Dongfang elektrik korporacije - Imamo odličnu tehnologiju i cenu

10.05.2010. | Miša Brkić | Politika

Prošle nedelje kineska korporacija Dongfang elektrik potpisala je ugovor o izgradnji po sistemu „ključ u ruke” termoelektrane „Stanari” u Republici Srpskoj čiji je investitor kompanija EFT.

Ven Šugang, predsednik Dongfanga, na pitanje gde je ta kompanija dosad gradila, kolika je instalisana snaga izgrađenih kapaciteta i koliko su ti projekti vredeli kaže za Politiku:

– Dongfang elektrik korporacija je jedan od najvećih svetskih proizvođača elektroenergetske opreme. Naša kompanija proizvodi termoelektrane na ugalj, hidroelektrane, CCGT i nuklearne elektrane i vetrogeneratore. Najveće tržište je Kina, ali Dongfang posluje i van Kine. Prisutni smo na tržištima 22 zemlje.

Među njima su SAD, Kanada, Indija, Indonezija, Pakistan, Saudijska Arabija… U 2009. godini instalirali smo energetske objekte ukupne snage od 29.030 megavata. U fabrikama Dongfanga zaposleno je 27.000 ljudi, a akcijama kompanije se trguje na berzama u Šangaju i Hongkongu.

Budući da je vaša cena za izgradnju TE „Stanari” znatno niža od cena konkurencije da li je to poruka da veliki evropski proizvođači energetske opreme moraju da se spreme za novu tržišnu utakmicu u gradnji elektroenergetskih postrojenja?

Pre cene istakao bih tehnologiju koju mi nudimo. Uzmite na primer ovu tehnologiju koju ćemo isporučiti EFT-u u Stanarima. Radi se o veoma naprednoj tehnologiji sagorevanja uglja. Mi smo ovu tehnologiju sami razvijali dugo vremena i postali smo globalni lideri u tom segmentu.

Tehnologija u našim elektranama instalisane snage 300 megavatije dokazana. To je, po meni, ključni razlog za našu konkurentnost, koja se preslikava i u komercijalnom aspektu. Smatramo da i na evropskom tržištu možemo da se izborimo za svoju poziciju. Pored izvrsne tehnologije i cenovne konkurentnosti uzdamo se i u naše projektantske i logističke kapacitete. Ipak, svesni smo da će to biti dug proces i idemo korak po korak.

Da li je sistem izgradnje uvek isti, da sa vama u tim projektima kao finansijeri učestvuju kineske banke, ili je svaki projekat specifičan?

Većinu naših projekata direktno finansiraju investitori, u celosti ili u velikomdelu. U nekim regionu postoji mogućnost da pomognemo u finansiranju projekta. Ovo se radi ili kroz izvozni kredit, ili kroz klasično finansiranje projekta. Kineska vlada uvek ohrabruje naše izvozne aktivnosti i finansijski nas podržava u tim nastojanjima. To je slučaj i sa projektom u Stanarima.

Da li je Dongfang zainteresovan da se uključi u revitalizaciju postrojenja TE „Kostolac”?

Da, u osnovi smo zainteresovani za ovaj projekat.Postoji puno projekata koji nas zanimaju, ali naravno ne možemo na svima da se angažujemo. Što se pomenutog projekta tiče, potrebno je da sprovedemo detaljnije analize, kako bismo precizno procenili šta možemo da ponudimo. Čini mi se da bi model našeg učešća u tom projektu bio nešto drugačiji od ovoga u Stanarima. Umesto što bismo isporučili ceo novi objekat, ovde bi model našeg učešća mogao da se zasniva na isporuci različitih delova opreme.

Ceo intervju čitajte u Politici.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;