INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U toku ispitivanje tunela i mostova na železničkoj magistrali Beograd – Bar

06.05.2021. | RINA

Infrastruktura železnice Srbije i RŽD International ovih dana snimaju i ispituju stanje pruge na deonici između Zlatibora i Prijepolja. Ispitivanja se vrše na železničkoj magistrali Beograd – Bar radi priprema za izradu glavnog projekta generalne popravke pruge od Valjeva do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Cilj ovih ispitivanja je da se na osnovu dobijenih rezultata uradi glavni projekat generalne opravke pruge Valjevo – Vrbnica, između Beograda i Bara, a izvođač radova je kompanija Ruskih železnica RŽD International.

Osim stanja koloseka na ovom delu barske pruge, rade se i ispitivanja i merenja drugih objekata železničke infrastrukture, kao što su tuneli, mostovi i kosine.

Tako će, za vreme snimanja i ispitivanja oko 130 kilometara barske pruge između Zlatibora i Prijepolja, biti urađena i merenja ukupno 103 tunela i 104 mosta na ovoj deonici.

U prethodne četiri i po decenije od kako je barska pruga puštena u saobraćaj ovako sveobuhvatna i obimna merenja i ispitivanja nisu bila rađena.

Snimanje i ispitivanje elemenata barske pruge obavlja veći broj stručnih ekipa, koje imaju uglavnom tri do četiri osobe, a najviše ih je angažovano na ispitivanju mostova, gde je u zavisnosti od veličine i konstrukcije mosta potrebno i po desetak ljudi.

Na deonici barske pruge između Zlatibora i Prijepolja izvode se istražni radovi iz oblasti geodezije, koji se odnose na snimanje trase pruge, postavljanje repera pored pruge i u tunelima, kao i nivelisanje tačaka.

Pruga je snimljena georadarom, a delovi pruge koji nisu pokriveni GPS signalom snimaju se iz vazduha helikopterom. Prilikom ovih snimanja korišćene su najsavremenije metode i instrumenti. Više grupa izvođača radova radilo je na ovim poslovima, pa je ova vrsta radova završena u najkraćem mogućem roku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;