INFONET-468X60-BANNER

Radovi na Savskom trgu pri kraju

13.01.2021. | M. S. | Novosti

Nakon fasade nekadašnje zgrade Železničke stanice, uskoro bi trebalo da bude sređena i njena unutrašnjost, gde će biti preseljen Istorijski muzej Srbije. Kako je najavio gradski urbanista Marko Stojčić, kreće se sa izradom projektne dokumentacije. Ono što je novo je podijum ispred zgrade stanice. Železnička stanica je sanirana spolja, a uskoro kreće i procedura koja prethodi unutrašnjim radovima.

Budući izgled Savskog trga (foto: Fenwick Iribarren Architects)

- Biće obezbeđeni depoi i sve što podrazumeva ozbiljan muzej - kaže Stojčić. Čitav taj prostor dobija potpuno drugačiji duh i funkciju. Spomenik Stefanu Nemanji je autorski, autentičan rad i urađen je onako kako smo se nadali i kako smo očekivali. Siguran sam da će posle 27. januara, kada je planirano zvanično otvaranje Trga, svi građani Beograda i oni koji ga posećuju moći da vide nesvakidašnje i kvalitetno autorsko delo.

Govoreći o Savskom trgu, Stojčić je istakao da će građani dobiti ne samo najznačajniji prostor, u smislu uređenosti, već i u urbanističko-arhitektonskom smislu:

- On će po svom značaju uvek biti posle Trga republike, ali po svom urbanističko-arhitektonskom konceptu će možda biti i ispred. Spomenik Stefanu Nemanji je prava mera za trg te veličine i pozicije. Vrlo je precizno i pedantno postavljen i ni u kom delu ne narušava prostor. Trg je potpuno drugačije koncipiran nego ranije. Ima kružnu saobraćajnicu koja ga ograničava i kojom će funkcionisati saobraćaj.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;