IZOLACIJA-468X60-BANNER

Auto-put do Požege i zaštićena klisura početkom 2022.

22.12.2020. | RTS

Početkom 2022. biće pušten u saobaćaj auto-put do Požege, ali će biti i revitalizovana klisura kao prirodno dobro prve kategorije, najavila je premijerka Ana Brnabić prilikom posete Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar banje. Premijerka je obišla klisuru zajedno s ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić povodom početka novog projekta za uređenje Ovčarsko-kablarske klisure.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Izgradnja auto-puta do Požege značiće da se čitav saobraćaj klisure seli tako da imamo konačno uslove da napravimo ono što je već na papiru, a to je zaštićeno područje izuzetnih odlika i prirodno dobro prve kategorije. Što danas kada dođete ovde, nažalost, ne bi znali da jeste - navela je Brnabićeva.

Podsetila je da su slične stvari sa izmeštanjem saobraćaja iz zštićenih područja urađene na nekim drugima mestima, kao na primer u Golupcu kod tvrđave, i to je danas jedan od najlepših delova Srbije i njenih kulturnih dobara.

- Zamislite šta onda možemo da uradimo ovde u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Ovo je predeo koji je važan kao prirodno dobro, ali i kao kulturno, istorijsko i versko nasleđe Srbije i dužni smo da ovo vratimo i prirodi i građanima - istakla je premijerka.

Podsetila je i da je projekat pokrenut kada je bilo sigurno da će auto-put do Požege biti otvoren početkom 2022. i da je cilj bio da se paralelno radi na uređenju klisure.

I kada bude izmešten saobraćaj da ovde budu urađene u klisuri značajne stvari, rekla je ona.

- Mislim da ćemo se već sledeće godine videti ovde na rekonstruisanom trgu u Ovčar banji, moramo da završimo i izmuljavanje jezera Međuvršje i njegovo čišćenje, da završimo dva pristaništa jezeru, parkinge, uređenje centralnog trga, otvaranje prirodnjačkog muzeja i drugo. To su sve kratkoročni ciljevi. Moraju da se ulože značajna sredstva zbog turizma, ali i zbog naše dužnosti prema prirodi i našem kulturnom nasleđu - naglasila je Branbićeva.

Kaže da će na tom projektu raditi zajedno tri ministarstva zadužena za turizam, životnu sredinu i infrastrukturu, u saradnji sa Čačkom.

- Već sledeće godine se vidimo i 2022. godine imaćemo i auto-put do Požege, ali i klisuru koja će izledati kao prirodno dobro prve kategorije - poručila je premijerka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;