INFONET-468X60-BANNER

Početak radova na izgradnji auto-puta Niš–Merdare očekuje se polovinom naredne godine

26.11.2020. | RTS

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje auto-puta Niš–Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika. Početak radova se očekuje već polovinom naredne godine, rekao je Siniša Mali nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kredit od 85 miliona evra je odboren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara.

Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje auto-puta potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i regionalna direktorka EBRD-a.

Mali je istakao da su potpisana dva važna sporazuma koji predstavljaju korak napredak u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta. Dodao je da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra. Zahvalio je EBRD-u što je danas obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.

Za prvu deonici od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana, naveo je Mali.

Ističe da je to veoma važan projekat, pošto je deo Vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj auto-put doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali bezbednosti saobraćaja. Naveo je da se taj projekat potpuno uklapa u program "Srbija 2025" u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina samo u infrastrukturne projekte.

- Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordni budžet za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a - naglasio je ministar.

Naveo je da je u prethodnih pet godina u Srbiji izgrađeno više od 350 kilometara novih auto-puteva.

Gradnja prve deonica auto-puta mira, od Niša do Pločnika, krenuće početkom naredne građevinske sezone, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja ugovora sa EBRD za kredit od 85 miliona evra za prvu deonice budućeg auto-puta od Niša do Merdara, Momirović je u Vladi Srbije istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspektivu i za Srbe i za Alabance.

Dodao je i da će taj auto-put Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

Ističe da izgradnja auto-puta počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika dužine je oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova.

Tender za izvođača radova biće raspisan, kaže, do kraja ove godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;