Oklopno vozilo novi adut FAP-a - transporter domaće šasije i uvoznog oklopa

07.04.2010. | Politika

Tek što je zajednički posao sa kineskim "Dong fengom" postao opipljiv, nakon što je u FAP stigao prvi model kamiona kakvi bi trebalo da se sklapaju u Priboju, na pomolu je novi proizvodni program – sklapanje oklopnog vozila u saradnji sa austrijskom fabrikom "Achleitner". U razgovorima sa ovim proizvođačem učestvuju i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema rečima Nebojše Ćirića, državnog sekretara za privredu i privatizaciju u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, plan je da se proizvedu dva prototipa koji bi onda bili dati Vojsci Srbije na analizu i testiranje. Reč je o oklopnim vozilima za transport ljudi, koja mogu da služe i u mirovnim misijama. Ukoliko VS bude zadovoljna, onda bi se verovatno išlo i dalje – u masovnu, serijsku, punu proizvodnju.

– To bi zaista bilo sjajno za FAP. Vozilo bi eventualno moglo i da se izvozi – naglašava državni sekretar Ćirić.

Generalni direktor pribojske "FAP korporacije" mr Mirko Stojović obelodanio je da su razgovori o tome obavljeni sa nekoliko inostranih firmi.

– Pošto smo sve to sagledali, menadžment FAP-a je krenuo u razgovore sa austrijskom firmom "Achleitner" koja se bavi proizvodnjom manjih oklopnih vozila za potrebe vojske i policije. Oni su razvili i tipove dvoosovinskih vozila sa oklopnom nadgradnjom. Austrijska firma je zainteresovana za tu zajedničku proizvodnju – otkriva tek ponešto direktor Stojović.

Reč je, kako "Politika" saznaje, o novom oklopnom točkašu, domaće šasije i austrijskog oklopa, i to za izviđačke namene. Radi se o nevelikom vozilu (oko šest metara dužine) na točkovima, bez gusenica. FAP, inače, već proizvodi jednu vrstu terenskog vojnog kamiona, pa bi šasija tog dvoosovinskog vozila, uz određene modifikacije, poslužila kao baza budućeg oklopnog točkaša.

Na nju bi se nadgradio oklop austrijskog proizvođača, koji je skuplje ulaganje u tom poslu. Vremenom, u Priboju bi nastojali da se i veći deo te oklopne nadgradnje, bude li mogućnosti, kod nas pravi.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je "Achleitner" prodao Crnoj Gori oko 20 oklopnih vozila koja posadama pružaju zaštite od dejstva pešadijskim oružjem. Vojska Srbije već izvesno vreme želi oklopne točkaše koji bi mogli biti upotrebljeni na delikatnim zadacima poput onih na jugu Srbije.

– Uz dobru organizaciju i pristup tehnologijama FAP bi mogao da proizvodi ova sredstva. Sve ostalo je stvar ekonomske procene – ističe Radić.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...