INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grad Beograd omogućava opštinama da ulože bespovratna sredstva u stambene zgrade

08.11.2019. | Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović najavio je da će se na sledećoj sednici Skupštine grada pred odbornicima naći Predlog izmene Odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, zahvaljujući čemu će se stvoriti uslovi da lokalna samouprava može da finansira tu vrstu radova. Takođe, podvukao je Mladenović, pripremljena je i odluka koja se tiče uvođenja urbanističkih zona i blokova, čime će se stvoriti i uslovi da gradske opštine budu te koje će raspisivati konkurse i odobravati sredstva za radove na stambenim zgradama.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Veliki je posao pred nama, a stanari i skupštine stanara valjalo bi da budu spremni za to, pripremom tehničke dokumentacije i projekata. Gradske opštine će imati mogućnosti da određena sredstva raspodele za tu namenu možda ove, a sigurno sledeće godine. Urbanističkih zona ima koliko i opština, sedamnaest, a nadalje su one podeljene na blokove i celine, što je urađeno u saradnji sa opštinama. Grad do sada nije podeljen na ovaj način, a važno je to što će opštine za blokove moći da raspisuju konkurse - pojasnio je Mladenović za RTS.

On je podsetio da je 2018. godine u gradskom budžetu bilo 770 miliona dinara za uređenje fasada, ove 1,4 milijarde dinara, a sledeće bi trebalo da bude isto toliko. To su ozbiljna sredstva, ocenio je Mladenović.

Odluka o bespovratnom sufinansiranju vrlo je precizna u smislu kako se konkuriše, a i opštine će doneti pravilnike u skladu sa njom. Javnost i kontrola su zagarantovani, dodao je Mladenović.

- Gradske opštine će obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica deset odsto - precizirao je Mladenović.

Kad je reč o vrsti radova na zgradama, Mladenović je dodao da nije samo estetski momenat bitan, već i bezbednost i energetska efikasnost stambenih objekata. On je napomenuo i da nije reč o redovnom održavanju, već o investicionim ulaganjima koja će unaprediti svojstva zgrada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;