INFONET-468X60-BANNER

Novi režim građevinskih dozvola

05.11.2019. | M. Stanojković | Novosti

Sve gradske opštine, dva meseca nakon usvajanja novog statuta grada, napokon su se usaglasile sa najvažnijim aktom. U skladu sa najavljenim novinama, od petka opštine primaju predmete za izdavanje građevinskih dozvola do određene kvadrature preko elektronskog sistema, dok će im posao legalizacije pripasti od 1. januara.

Odbornici su u julu dali saglasnost na novi statut, a nakon toga, 17 opština pripremilo je svoje dokumente u koje su upisane i njihove nove nadležnosti. Između ostalih novina, gradskim opštinama pripalo je izdavanje građevinskih dozvola objekata do 1.500 kvadrata. Prigradske će imati mogućnost da izdaju dozvole za gradnju do 5.000 kvadratnih metara.

- Odlukom o Statutu propisano je da rešenje o građevinskoj dozvoli, kao i ostalim aktima za izgradnju, gradske opštine primenjuju od 1. novembra. Izdavanje dozvola kroz objedinjenu proceduru obavlja se isključivo elektronskim putem, zahtevi će stizati na adrese opština - navode u Sekretarijatu za poslove načelnika gradske uprave.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako su za Novosti rekli u Opštini Palilula, spremni su za preuzimanje nadležnosti za izdavanje građevinskih dozvola, a već je na njihovu adresu stigao prvi predmet. I vračarska uprava spremna je da dočeka zahteve sugrađana i nove zadatke.

Prema evidenciji Opštine Novi Beograd, prvog dana početka primene novih propisa nije stigao nijedan zahtev za izdavanje građevinskih dozvola niti je neki od postojećih zahteva prosledila Gradska uprava:

Svi zahtevi za izdavanje građevinskih dozvola se podnose isključivo elektronskim putem kroz CEOP aplikaciju, za šta postoji otvorena mogućnost svim investitorima 24 časa dnevno bez prekida. Nadležno odeljenje Opštine Novi Beograd je potpuno spremno da primi i obradi sve zahteve koji budu bili podneti.

Osim novih zahteva, koji će građani podnositi opštinama, one će se baviti i predmetima započetim pre stupanja novog statuta grada i njihovim prebacivanjem iz gradskih u opštinske kancelarije. Ta dokumentacija se letos popisivala i pakovala u Sekretarijatu za legalizaciju, pa bi trebalo da uskoro svi predmeti budu na adresama opština.

Objedinjena procedura uključuje izdavanje građevinske dozvole, prijavu radova, pribavljanje saglasnosti na tehničku dokumentaciju, izdavanje upotrebne dozvole, pribavljanje uslova za projektovanje. Takođe, obuhvata priključenje objekata na infrastrukturnu mrežu, pribavljanje isprava i drugih dokumenata koje izdaju imaoci javnih ovlašćenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;