INFONET-468X60-BANNER

Posle devet godina završava se asfaltiranje Koridora 10

29.10.2019. | Tanjug

Asfaltiranje Istočnog kraka Koridora 10 je juče privedeno kraju. Sada će da usledi postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, provera opreme u tunelu Bancarevo, a Koridori Srbije će već od 31. oktobra biti spremni za otvaranje deonice Prosek - Crvena reka za saobraćaj.

Kada će biti svečano otvaranje ove deonice koja znači i da je čitav Istočni krak Koridora 10 završen i otvoren za saobraćaj odlučiće nadležni.

- Posle Grdeličke klisure ovo je najteža deonica na Koridoru 10, tu su nažalost loše izvršena geotehnička ispitivanja i morali smo da menjamo skoro celu projektno-tehničku dokumentaciju paralelno vršeći dodatna geotehnička istraživanja, izmenu projekata i izvodeći radove - rekao je direktor sektora za izgradnju Koridora Srbije Aleksandar Senić.

Ilustracija (ww.pixabay.com)

Do sada je za Istočni krak Koridora 10 isplaćeno 476 miliona evra za 87 kilometara, što je oko 5,5 miliona evra po kilometru računajući i pet tunela čija je ukupna dužina oko tri kilometra, rekao je Senić. Novac koji je isplaćen, tačnije 476 miliona evra, krediti su Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i ono što je Srbija isplatila iz budžeta.

Najveći izazov na Istočnom kraku bila je kosina šest kod tunela Bancarevo, gde je rešenje pronađeno u produžetku jedne od tunelskih cevi galerijom, što je izvedeno za nekoliko meseci.

Istočni krak Koridora 10 gradi se od 2010. godine, a na deonici koja se poslednja završava od Proseka do Crvene reke radi se od marta 2012. godine. Šef projekta Istok u Koridorima Srbije Dušan Mijuk kaže da je reč o impresivnom neimarskom poduhvatu u kome je najveći izazov na izgradnji bila borba sa prirodom.

- Stabilizacija je izvršena na 40 kosina, na ovoj deonici Bancarevo - Crvena reka na 26 i 14 kosina na deonici Prosek – Bancarevo - rekao je on i dodao da je bilo 4-5 kosina nalik onima u Grdeličkoj klisuri.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;