INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stubovi Franca Jozefa još čekaju neimare

08.10.2019. | Lj. P. | Novosti

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije produžila je rok za predaju idejnih rešenja za most na stubovima Franca Jozefa, zbog izmena i dopuna konkursne dokumentacije. Pored mosta koji će se nadograditi na očuvanim stubovima mosta srušenog 1941. godine, konkursom je predviđeno i idejno rešenje tunela i pristupne pešačke i biciklističke veze sa obe strane Dunava, kao i pripadajućih površina oko tih objekata.

Novi Sad - ilustracija (www.pixabay.com)

Cilj konkursa je, kako se navodi na sajtu Građevinske uprave, revitalizacija dela trase nekadašnje pruge, uključujući obnovu mosta, kao i tunela, kako bi se ostvarila neposredna pešačko-biciklistička veza između rekreativne zone Keja sa novosadske i podunavskog bedema sa petrovaradinske strane, odnosno Novog Sada i Petrovaradina.

Zadatak konkursa je detaljnija urbanističko-arhitektonska razrada svih elemenata konkursa. Traže se predlozi konstruktivnog i oblikovnog rešenja pešačko-biciklističkog mosta i tunela s pristupnim komunikacijama, vezama s novosadske i petrovaradinske strane, odnosno s Kejom žrtava racija - Sunčanim kejom i Bulevarom cara Lazara, kao i s Kameničkim putem preko dela Dunavskog bedema, zatim komunikacija liftom s Gornjom tvrđavom iz zone tunela i veza s Preradovićevom ulicom i Gornjom tvrđavom u zoni objekata "Lovotursa", kao i površina oko tih objekata.

- Pored konstrukcije mosta, potrebno je definisati na koji način bi se regulisao pristup pešaka i biciklista - navodi se u konkursu. Neophodno je predložiti i parterno uređenje, ozelenjavanje i rasvetu okolnih površina, kao i mogućnost da se radovi izvode u fazama.

Rok za predaju radova je 5. novembar, a javno otvaranje je istog dana u prostorijama Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Za prva tri rada obezbeđene su novčane nagrade. Prvo mesto osvaja četiri miliona dinara, za drugo su predviđena dva i po miliona dinara i treće dobija milion dinara. Međutim, ne postoji obaveza Grada da sklopi ugovor s projektantima, s obzirom na to da je konkurs osmišljen kao nagradni i neobavezujući za Grad. Uz to, žiri može da izabere jedan rad za otkup u vrednosti otkupne nagrade od 200.000 dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;